Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Voetbalkaartjes en feesten: politie overschrijdt budget met miljoenen

21 september 2019 15:49 Aangepast: 21 september 2019 15:50
Korpschef Erik Akerboom. Beeld © ANP

Afscheidsfeesten van duizenden euro’s, voetbalkaarten, kistjes wijn en diners. De politie heeft het zogenoemde representatiebudget de afgelopen jaren met miljoenen euro's overschreden. De politietop gaat onderzoek doen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Argos dat lijsten opvroeg met tienduizenden uitgaven uit het representatiebudget tussen 2013 en 2017. De budgetten voor relatiegeschenken, feesten en partijen blijken hieruit met miljoenen euro’s te zijn overschreden.

Het totale representatiebudget in 2017 was 11,5 miljoen euro en dit werd toen met 2 miljoen euro overschreden. De uitgaven zijn volgens de politie inmiddels zelfs opgelopen tot 15 miljoen.

"Het gaat om gemeenschapsgeld. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan."

'Enkele kosten roepen vragen op'

De politie erkent dat sommige uitgaven wel erg hoog zijn en zegt dat bij een inventarisatie 'enkele kosten in beeld zijn gekomen die vragen oproepen'. "Als we vraagtekens hebben bij bepaalde uitgaven, zullen we de verantwoordelijke budgethouder daarop aanspreken", aldus Leonard Kok, binnen de korpsleiding verantwoordelijk voor financiën. 

Omdat het begrip representatie lastig is af te bakenen, worden in de boekhouding van het korps tal van kosten op deze post geboekt, laat het korps zaterdag weten. "Ze variëren van afscheidsrecepties tot bloemen, van VVV-bonnen tot diners en van seizoenkaarten voor voetbalclubs tot nieuwjaarsrecepties."

'Slecht voor moraal van de troepen'

Dat jaarlijks een aanzienlijk bedrag opgaat aan representatiekosten vindt de korpsleiding niet wonderlijk. "Bij deze organisatie werken 65.000 mensen", zegt Kok.

"Elke bos bloemen, elke cadeaubon, elke receptie voor vertrekkende of jubilerende collega’s. De kosten komen allemaal terecht op de post representatie. Dan kan het totaalbedrag behoorlijk oplopen." Hij voegt daar aan toe: "Het gaat om gemeenschapsgeld. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan."

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politie Bond zegt tegen Argos het slecht te vinden voor het moraal van de troepen. "Agenten moeten voor elke cent salaris vechten. De politietop is hier bovendien al eerder voor gewaarschuwd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Medewerkers én leiding politie maken puinhoop van declaraties

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore