Geen excuses van OM

Mohamed (27) werd onterecht opgepakt voor tramaanslag: 'Ze roepen nog steeds terrorist naar me'

22 september 2019 13:13 Aangepast: 22 september 2019 17:20
Mohamed werd 18 maart door een antiterreureenheid thuis aangehouden, maar had niets met de aanslag te maken. Beeld © ANP / RTL Nieuws

Toen zwaarbewapende gemaskerde mannen een aantal uur na de aanslag in Utrecht voor Mohameds huis stonden, dacht hij: 'Neem me maar mee, ik heb er toch niets mee te maken'. Maar toen hij twee dagen vast bleef zitten en daarna in een gevangenisoverall op straat werd gezet, begreep hij er niets meer van. "Waarom hebben ze nooit excuses aangeboden?"

Het is zes maanden geleden dat een man het vuur opende in een tram in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Het was al snel duidelijk dat er gewonden waren, doden zelfs. De hele omgeving werd afgezet en er ontstond een klopjacht op de schutter, waarbij werd opgeroepen om binnen te blijven.

Speurhonden ingezet

Het was op dat moment onduidelijk of die schutter, Gökmen T., alleen handelde. Een paar uur later in de Laan van Engelswier werd de vluchtauto van T. gevonden. Er werden speurhonden van de politie ingezet, want waar was de persoon die in die auto zat, gebleven?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Broers die onterecht in cel zaten na tramaanslag naar rechter: 'Spullen kwijt, nooit excuses, niks'

Een hond volgde een geurspoor en eindigde uiteindelijk voor de portiekwoning van Mohamed, een 27-jarige Utrechtenaar die nu even zonder baan zit en bij zijn gescheiden moeder woont. 

De hond begon flink te blaffen. "Eerst was er nog niets aan de hand. Ze vroegen of ik de enige was die binnen was. Ik zei: hier zijn mijn sleutels, je mag overal binnenkijken." Mohamed mocht ook nog zijn zusje van school halen, die eerder thuis moest komen vanwege het dreigingsniveau.

'Dit is menens' 

"Toen werd ik gebeld, of ik terug wilde komen. Natuurlijk, dacht ik. Misschien wilden ze mijn sleutels teruggeven." Vijf minuten later werd hij weer gebeld. "Of ik er wel echt aankwam. Toen dacht ik: dit is menens."

Toen Mohamed terugkwam bij zijn woning, werd hem medegedeeld dat hij werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de terreuraanslag. "Ik lachte er nog om en zei: ach, jullie komen er wel achter dat ik er niets mee te maken had. Maar dat lachen hield snel op." 

'Heb geen oog dicht gedaan die nacht'

Hij werd overgebracht naar het politiebureau, verhoord, kreeg een advocaat toegewezen en beperkingen opgelegd, wat betekent dat hij met niemand meer contact mocht hebben. "En toen hoorde ik ook nog dat mijn broertje was opgepakt. Hij heeft een ziekte, dus ik was heel bezorgd om hem. Hij was niet eens thuis op het moment dat de hond blafte. Ik heb geen oog dicht gedaan die nacht." 

Advocaat Anis Boumanjal deed er alles aan om de twee broers zo snel mogelijk vrij te krijgen. Boumanjal: "Ik hoorde van de rechercheur diezelfde avond al: ze komen snel vrij, we hebben de echte dader al. Maar waarom moesten ze dan nog blijven slapen? Waarom heeft het 36 uur moeten duren?" 

Moeder kwam haar zoons huilend halen

Boumanjal heeft er nooit een antwoord op gekregen. Mohamed werd zonder zijn eigen kleren, zonder zijn telefoon, zonder zijn persoonlijke spullen, zomaar weer op straat gezet. "Gelukkig had ik mijn moeder kunnen bellen of ze mij op kon halen. Toen ze aan kwam rijden, zag ik dat ze er kapot van was. Ze moest huilen omdat ze ons zo moest zien, in die gevangeniskleren. Dat vind ik nog steeds heel erg voor haar."

Mohamed voor zijn woning, waar hij 18 maart werd opgepakt. Mohamed voor zijn woning, waar hij 18 maart werd opgepakt.

Maar thuis werd het alleen maar erger, vertelt Mohamed. "Daar zat de hele familie, geschokt. Je krijgt in de gevangenis natuurlijk niets mee. Thuis zag ik pas hoe aangedaan iedereen was. Ik kan wel iets hebben, ik kan slikken en weer doorgaan, maar het was heel erg om hen zo te zien." 

'Waar rook is, is vuur'

De dagen daarna werden niet makkelijker. Ondanks dat het Openbaar Ministerie in twee persberichten had aangegeven dat de jongens waren 'heengezonden' en 'op geen enkele wijze betrokken waren bij de aanslag', voelt Mohamed de ogen van de buren branden, nu nog altijd. Want: waar rook is, is vuur toch?

"Mijn zusje moest bijvoorbeeld even naar de bakker. Op de terugweg liep ze naar huis en werd er 'terrorist' naar haar geschreeuwd. Ze kwam huilend thuis en mijn moeder belde mij weer overstuur op. Ik zei: maak je niet druk mama, dit gebeurt nou eenmaal. En morgen misschien weer, en overmorgen weer."

Niemand kwam langs bij Mohamed

Er kwam niemand van het OM langs bij Mohamed om excuses aan te bieden. Geen wijkagent die de boel even kwam sussen. Geen vergoeding op de bankrekening van de jongens omdat hun deur was ingetrapt en hun huis overhoop was gehaald. En die kleren, telefoons en persoonlijke spullen, hebben ze ook nooit meer teruggezien.

"Waarom niet? Toen ze me nodig hadden, wisten ze me te vinden", vertelt Mohamed. "Ze hebben mij persoonlijk opgehaald. Kom daarna dan ook persoonlijk je excuses aanbieden. Daar zou ik al heel blij mee zijn geweest." 

Naar de rechter

Nu, meer dan een half jaar later, is 'sorry' voor Mohamed niet meer genoeg. Zijn advocaat Anis Boumanjal legt uit: "Natuurlijk hopen we nog steeds dat het OM met een goede afwikkeling komt. Maar in onze ogen rest ons nu nog maar één ding: naar de rechter." Boumanjal zal een civielrechtelijke vordering indienen om een schadevergoeding te krijgen en hij zal de Nationale Ombudsman vragen een gedegen onderzoek te doen naar hoe dit voorkomen had kunnen worden en hoe dit beter had kunnen gaan.

Reactie Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie aan RTL Nieuws weten: 'De politie heeft meermalen geprobeerd in contact te komen met deze twee mannen maar dat is niet gelukt, vermoedelijk omdat ze op een ander adres verbleven."

"Voor zover wij weten zijn er geen excuses aangeboden. De aanhouding was op zich rechtmatig. Er was voldoende verdenking om de mannen aan te houden. De speurhond die was ingezet bij de vluchtauto had een spoor opgepakt en dat eindigde bij de woning van verdachten."

"De brieven van advocaat Anis Boumanjal zijn nog in behandeling bij het parket." Een woordvoerder zegt 'het jammer te vinden' dat er zoveel tijd overheen is gegaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore