Ga naar de inhoud
'Arme, arme Derk'

Pagina's vol rouwadvertenties in kranten na moord op advocaat Derk Wiersum

Derk Wiersum werd geliquideerd in Amsterdam. Beeld © ANP

Familie, vrienden, collega's en de school van één van zijn kinderen staan met rouwadvertenties stil bij het overlijden van advocaat Derk Wiersum. Zo heeft het NRC Handelsblad ruim twee pagina's vrijgemaakt voor de steunbetuigingen. Ook de vrouw en twee kinderen van Wiersum herdenken, met één simpel teken: ♥.

Advocaat Derk Wiersum werd woensdag vlakbij zijn huis doodgeschoten. Vermoedelijk omdat hij kroongetuige Nabil B. bijstond in de strafzaak tegen Ridouan Taghi.

"We zoeken nog steeds naar woorden...", schrijven familie en vrienden in een advertentie. "We zullen er zijn voor jouw drie grootste schatten." Wiersum laat een vrouw en twee jonge kinderen achter.

'Waar ben je nu?'

Alle kinderen, ouders, juffen en meesters van de school van één van zijn kinderen, schrijven een gedicht in de krant. "Waar ben je nu, zie jij me nog? Waar ben je nu, vraag ik me af. Ik kan je nog niet missen. Waar ben je nu, vertel me dat. Ik wil je nog niet kwijt. Waar ben je nu, ik heb je nodig. Ik zal je nog vaak zoeken. Waar ben je nu, zie je me nog. Je blijft bij mij. Altijd."

Wiersum wordt in de vele advertenties omschreven als 'een aardige, warme collega met een groot hart voor het strafrecht', 'een uitstekende en bevlogen advocaat', 'een integere en vriendelijke collega met gevoel voor humor' en 'scherpzinnig, integer, recht door zee, loyaal en bovenal een ontzettend fijn mens'.

'Arme, arme Derk'

Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, schrijft met zijn advocatenkantoor: "Arme, arme Derk. Jouw inktzwarte einde ontwricht ons en laat ons allen vol verdriet achter. Onze gedachten gaan uit naar jouw vrouw, kinderen, familie en vrienden."

Ook vele andere strafrechtadvocaten betuigen hun steun via een rouwadvertentie. Het bestuur van de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken schrijft: "Dat iemand vanwege zijn fundamentele bijdrage aan de rechtstaat om het leven wordt gebracht, is voor ons niet te bevatten." 

De advertenties in het NRC Handelsblad, klik hier voor een grotere versie.

Ook laten advocaten weten altijd door te gaan met hun werk als strafpleiter. "Wij, strafrechtadvocaten, gaan door voor rechtvaardigheid!", schrijft onder meer Anne-Marie van Ginneken. 

'Ernstige bedreiging voor onze rechtsstaat'

De gerechten en de Raad voor de rechtspraak schrijven: "Deze gebeurtenis is naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging voor onze rechtsstaat. Advocaten, officieren van justitie en rechters moeten hun werk in vrijheid en veiligheid kunnen doen."

Advocaten en rechters zijn verbijsterd en boos om de moord op Wiersum

01:23
"We moeten niet toegeven aan terreur"
Wat
Lees ook
Wat is de reden voor de moord op advocaat Derk Wiersum?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore