Veiligheid

Protest tegen voortzetten liquidatieproces achter gesloten deuren

20 september 2019 18:52 Aangepast: 20 september 2019 18:57
Rechtbanktekening van de verdachten die terechtstaan in het proces-Marengo. Beeld © ANP

De zittingen volgende week in het grote liquidatieproces Marengo worden gehouden achter gesloten deuren. Pers en publiek zijn niet welkom, zegt de rechtbank in Amsterdam. Journalisten protesteren fel tegen het besluit.

De rechtbank neemt de maatregel vanwege de moord woensdag op Derk Wiersum, de advocaat van Nabil B., kroongetuige in het proces. "De implicaties van deze gebeurtenis zijn op dit moment nog niet volledig te overzien", zegt de rechtbank.

Niet wijken voor dreiging en geweld

Kritiek komt van journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren. Ze zeggen er 'menselijkerwijs begrip voor te kunnen opbrengen dat rechtbank en OM alles op alles willen zetten om niemand onnodig in gevaar te brengen'. "Toch zijn we van mening dat juist nu alle partijen moeten uitstralen dat ze op geen enkele wijze willen wijken voor de geëtaleerde dreiging en geweld in deze zaak."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tipgeld Taghi te laag? 'Niemand riskeert zijn leven voor 100.000 euro'

De pers moet ook 'in dit soort moeilijke omstandigheden zijn controlerende en verslaggevende taak kunnen vervullen', laten ze weten. Ze willen vandaag nog om tafel met het Openbaar Ministerie en de rechtbank om een manier te vinden waarop journalisten toch verslag van het proces kunnen doen. De volgende zittingen zijn gepland voor volgende week dinsdag en donderdag.

Reeks liquidaties

Marengo draait om een reeks liquidaties, die in opdracht van de voortvluchtige Ridouan Taghi zouden zijn uitgevoerd. Inclusief Taghi en de eveneens voortvluchtige Said Razzouki staan zestien verdachten in de zaak terecht.

De advocaat Derk Wiersum werd woensdag vlak bij zijn huis in Amsterdam op straat doodgeschoten. Het onderzoek naar de moord is in volle gang.

Waar gaat de grote strafzaak-Marengo over?

De zaak met kroongetuige Nabil B. heeft nogal wat vertakkingen. We zetten de belangrijkste op een rij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore