Herdenking ongeluk Stint

Vader omgekomen zusjes Oss: 'Geen dag zonder tranen'

20 september 2019 17:55 Aangepast: 20 september 2019 19:33
De vader van Dana en Liva, die bij het spoorongeluk omkwamen, naast het monument Vlinderboek. Beeld © ANP

Voor het eerst heeft één van de ouders die een kind verloren bij het spoordrama in Oss verteld over die rampzalige gebeurtenis. De vader van Liva (4) en Dana (8) voerde vanmiddag het woord bij de herdenking van het ongeluk, een jaar geleden. "We blijven hopen dat jullie er morgen weer zijn."

Zijn drie dochters zaten in de verongelukte Stint. "Met één telefoontje veranderde ons leven", vertelde hij. "Het drong tot ons door dat we misschien wel drie kinderen waren verloren."

Hand in hand

Als door een wonder overleefde de oudste het ongeluk. "Terwijl zij zwaargewond boven in het ziekenhuis lag, hebben wij haar moeten vertellen dat haar twee zusjes waren overleden. Die lagen hand in hand beneden in het mortuarium."

Hij sprak over 'lieve Liva' en 'stoere Dana'. "Oneerlijk om ze daar te zien, zulke mooie meisjes, zo beschadigd. Wat deed deze eerste blik ons pijn." Sindsdien leeft het gezin 'in een nachtmerrie', vertelde hij. "Er gaat geen dag voorbij zonder tranen. Tranen van verdriet én van liefde."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een gewone ochtend in Oss, het ongeluk, de ontreddering: 'Die vijf lege tafeltjes...'

Hij vertelde nooit te hebben getwijfeld aan de onschuld van de begeleidster van de kinderopvang, die de Stint bestuurde en zelf bij het ongeluk zwaargewond raakte. "We hebben regelmatig contact met haar."

Vechtlust

Ook zijn oudste dochter overleefde, zwaargewond. "Het is een wonder dat ze nog bij ons is. We zijn trots op haar. Hoe ze knokt tijdens haar revalidatie. Ze heeft nog een lange weg te gaan, maar met haar vechtlust kan ze nog veel bereiken."

Tegelijk is er het gemis van de andere meisjes. "Elke seconde, elke minuut, elke dag, de rest van ons leven." Hij is blij met de herdenkingsplek in Oss, waar sinds vandaag het Vlinderboek staat. Het monument is ook bedoeld voor andere ouders die een kind moeten missen.

"Gelukkig is hier een plek waar we even bij ze kunnen zijn", zei de vader van Dana en Liva. "Even rust. Even nadenken. De vlinders hier brengen ons dichter bij elkaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oss herdenkt ongeluk stint, vader van omgekomen Dana en Liva spreekt

Duizenden knuffels

Een jaar na het ongeluk wachten duizenden knuffels in dozen op een nieuwe bestemming. Ze werden vorig jaar bij de plek van het ongeluk achtergelaten als blijk van herinnering. RTL Nieuws sprak familierechercheur Theo Vermeulen, die uitlegt wat het met nabestaanden doet als heel Nederland meeleeft. "Er ontstaan herdenkingsplaatsen waar naast bloemen heel vaak knuffels worden neergezet. Vooral als er kinderen betrokken zijn."

Wat met die bloemen moet gebeuren, is wel duidelijk, zegt Vermeulen. "Bloemen verwelken, dus heeft de gemeente een duidelijke reden om die op een gegeven moment te verwijderen. Knuffels en brieven kun je natuurlijk niet zo weg doen. Zeker omdat de nabestaanden die in sommige gevallen willen hebben." Hier kun je het hele interview met Theo Vermeulen lezen.

Totale ontreddering

RTL Nieuws sprak de afgelopen tijd ook met een aantal mensen die direct betrokken waren bij de nasleep van het ongeluk. Die dag, en de dagen erna, maakte zich een 'totale ontreddering' meester van Oss. Zo vertelt Christa van Thiel hoe het wijkcentrum De Hille, waarvan ze beheerder is, ineens uitgroeide tot het brandpunt van verdriet. "Al die wanhoop en onmacht bij elkaar… Niet te bevatten. Nog steeds niet, eigenlijk."

Ook schoolbestuurder Sandra Beuving komt aan het woord. Ze belde rond tot ze wist op welke school het speelde en kreeg te horen dat op basisschool De Korenaer vijf tafeltjes leeg waren gebleven. "Dan wil je maar één ding. Dat het niet waar is." De terugblik van de betrokkenen kun je hier lezen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore