Nieuw onderzoek

Sport jij vaak? Dan ben je waarschijnlijk gelukkiger dan mensen die dat niet doen

20 september 2019 15:35 Aangepast: 20 september 2019 19:13
Sporten in de Amsterdamse buitenlucht. Beeld © ANP

Regelmatig met een groepje bootcampen, twee keer in de week voetballen of iedere week een aantal uur baantjes zwemmen. Doe jij dat? Dan ben je waarschijnlijk gelukkiger dan mensen die niet zo regelmatig sporten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van NOC*NSF.

In het onderzoek uitgevoerd door Ipsos werd gevraagd hoe gelukkig mensen waren. Mensen die meer dan tien keer maand sporten, gaven gemiddeld het cijfer 7,6. Mensen die niet sporten, gaven een 7,0.

Meer zelfvertrouwen

Veel mensen worden en voelen zich fitter als ze sporten beamen de deelnemers aan het onderzoek. Bijna de helft van de ondervraagden zegt dat dit het meest van toepassing is bij de vraag wat sport met ze doet. Van de respondenten zegt 35 procent dat sporten hen gelukkiger maakt. Ze zitten bijvoorbeeld beter in hun vel en het geeft ze meer zelfvertrouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer bewegen begint op je werk, en zo moeilijk is het niet

Uit het onderzoek blijkt ook dat teamsporters over het algemeen gelukkiger zijn dan individuele sporters."Individuele sporters zien het nog vaak als een 'moetje' om te gaan sporten. We zien dat het sociale aspect, door te sporten in een groep of team, mensen nog gelukkiger maakt", aldus Richard Kaper van het NOC*NSF. 

Volgens het onderzoek zijn er voor de deelnemers ook verschillende emoties die sporten bij hen oproept. Bijna de helft noemt plezier, 38 procent voelt zich trots na wat lichaamsbeweging en 37 procent zegt zich blij te voelen na het sporten.

Goede trainer

Negatieve gevoelens zijn voor de ondervraagden zo goed als niet op sporten van toepassing. Al geeft een kleine 3 procent aan dat voor hen angst een veelvoorkomende emotie is die sport bij ze los maakt.

Kaper heeft ook nog sterk het vermoeden dat het hebben van een goede trainer een grote invloed heeft op het geluk. "Daar doen we nu nog verder onderzoek naar", zegt hij.

Sporten en endorfine

Los van de emoties die sporten bij mensen oproept, is er ook nog een biologische verklaring voor het geluksgevoel. Tijdens sporten komt endorfine vrij, een stof waar je een gelukkig gevoel van krijgt.

"Het is een verslavende stof en daarom eigenlijk niet zo heel goed, maar als je niet overdrijft, geeft het je wel plezier ja", zei professioneel hardlooptrainer Huub van Langen eerder tegen RTL Nieuws. Volgens hem hoef je niet eens prestatiegericht bezig te zijn. "Gewoon lekker sporten. Daar kun je heel gelukkig van worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kapotte knieën en altijd stretchen: feiten en fabels over hardlopen

Het is geen toeval dat het onderzoek nu wordt gepubliceerd. Vandaag is namelijk ook de Nationale Sportweek begonnen. De week wordt ieder jaar georganiseerd door NOC*NSF in samenwerking met bonden, gemeenten, partners, onderwijs en sportclubs. Het doel is om mensen te inspireren om in beweging te komen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore