Bedrag onbekend

Geld terug voor 31 slachtoffers van inzamelingssite Dream or Donate

20 september 2019 14:26 Aangepast: 20 september 2019 15:32
Robert-Jan Mastenbroek in gesprek met RTL Nieuws. Beeld © RTL Nieuws

Robert-Jan Mastenbroek, oprichter van de inzamelingssite Dream or Donate, heeft een schikking getroffen met 31 gedupeerden. Zij krijgen hun geld terug.

Mastenbroek heeft het bedrag inmiddels overgemaakt naar de advocaat van de gedupeerden, Royce de Vries. Die zegt dat het binnenkort wordt uitgekeerd. Het zou gaan om iets minder dan 100.000 euro, laat hij doorschemeren aan het ANP.

Bedrag onbekend

Hoeveel de 31 gedupeerden in totaal hadden geclaimd, is onbekend. Het is ook niet duidelijk hoeveel mensen in totaal schade hebben geleden. De politie zegt tegen RTL Nieuws nog steeds bezig te zijn met het verzamelen en analyseren van de aangiften. Met de schikking zou een eventuele rechtszaak niet per se van de baan zijn.

Advocaat De Vries is niettemin blij met de schikking: "Veel gedupeerden zitten in zeer kwetsbare situaties en zijn de crowdfundingsactie niet uit luxe, maar uit noodzaak gestart." Via de site hoopten ze geld in te zamelen voor bijvoorbeeld een onbetaalbare medische ingreep of vervoersmiddelen voor gehandicapte kinderen. De Vries: "Het stemt ons tevreden dat via deze schikking de gedupeerden hun schade snel vergoed krijgen en hun droom kunnen laten uitkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gedupeerden offline gehaalde donatiesite kunnen waarschijnlijk fluiten naar geld

Van een aantal langlopende acties is de hoogte van de schade niet goed vast te stellen, zegt De Vries. Die gedupeerden krijgen hun claim gedeeltelijk vergoed. De Vries noemt de schikking in dit geval 'de beste en meest praktische oplossing'.

Oprichter Robert-Jan Mastenbroek claimde vorige maand dat Dream or Donate was gehackt en dat hij daarom stopte met zijn site. Hij deed daarna zijn landgoed en zijn bezittingen in de verkoop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore