Ga naar de inhoud
Gemaakt in achtertuin

Internationale astrofotoprijs voor 11-jarige Davy: 'Ik flipte volledig'

Davy bij de foto die hij heeft gemaakt.

De sterren, het roodachtige en vooral de heldere blauwe gloed. De 11-jarige Davy van der Hoeven was zelf ook onder de indruk van de foto die hij van de ruimte maakte. Hij won in Londen de Young Astronomy Photographer of the Year 2019.

"Toen ik terugkwam van de prijsuitreiking flipte ik volledig. Ik was zo blij."

Davy maakte de foto dit jaar met wat hulp van zijn vader, die al langer aan astrofotografie doet. Het had behoorlijk wat voeten in de aarde: drie nachten lang stond de apparatuur ingeschakeld om een nevel duizenden lichtjaren verwijderd van zijn eigen achtertuin in Hendrik-Ido-Ambacht vast te leggen.

Verschillende foto's werden gemaakt, allemaal met een andere filter. Door ze over elkaar heen te leggen, ontstond dit haarscherpe beeld. Daarna bewerkte hij de foto's. Zo ontstond een enorm weids beeld van de Rosettenevel, een gebied in de Melkweg op 5000 lichtjaar van onze aarde. Op de foto's staan details die niet met het blote oog zijn waar te nemen.

Heel lovend

Hij stuurde de foto op voor de prestigieuze wedstrijd. Uit de dik honderd inzendingen, werd die van hem als winnaar gekozen bij de categorie voor kinderen. De jury was buitengewoon lovend. "De kwaliteit, de details, het is simpelweg prachtig. Zeker omdat de fotograaf nog maar weinig ervaring heeft." 

De juryleden waren heel erg onder de indruk van de kleuren, weet Davy. "Het blauwe dat je ziet is zuurstof, het rode is waterstof. Dit was de mooiste voor alle opnames die ik heb gemaakt." De foto is in verschillende Britse kranten gepubliceerd en hangt voor een jaar in het Nationaal Maritiem Museum in Londen. 

Eindelijk
Lees ook:
Eindelijk is-ie er: de eerste foto van een zwart gat

Zijn vader - die zelf vijf keer is genomineerd voor de prijs - is trots op zijn zoon. Hij hielp met het opstellen van de apparatuur, maar de rest liet hij aan Davy over. "Het is helemaal niet zo makkelijk om zulke foto's te maken. Deze was fantastisch gelukt."

Doorgaan

Davy heeft intussen de smaak te pakken en gaat met plezier door met zijn hobby. Afgelopen nacht heeft hij weer gefotografeerd. Of het resultaat net zo mooi is, kan hij nog niet zeggen. "Maar volgens mij zitten er wel mooie afbeeldingen tussen."