Uitspraak Hoge Raad

Politie moet schade schietpartij Alphen aan den Rijn vergoeden

20 september 2019 09:46 Aangepast: 20 september 2019 13:11
Beeld © ANP

De Hoge Raad heeft bepaald dat de politie inderdaad deels aansprakelijk is voor de schade die ontstond bij de schietpartij in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn in 2011. Het gaat om onder andere letselschade en overlijdensschade.

In maart 2018 kwam het gerechtshof in Den Haag tot dezelfde conclusie. Nabestaanden en slachtoffers hebben nu dus recht op schadevergoeding. "Het hof had dit recht beperkt tot alleen letselschade en overlijdensschade. De Hoge raad heeft beslist dat de politie mogelijk ook andere schade zal moeten vergoeden."

In het arrest staat dat 'nog zal moeten worden beoordeeld' of en in hoeverre het in dit geval gerechtvaardigd is om 'andere schade dan letsel- en overlijdensschade aan Politieregio HM toe te rekenen.' Het gaat dan bijvoorbeeld om lokale ondernemers die door de aanslag een tijd minder omzet draaiden.

Wapenvergunning

Gewonden en nabestaanden hadden de politie aansprakelijk gesteld voor het drama. Volgens hen had de korpschef de aanslagpleger Tristan van der Vlis in 2008 nooit een wapenvergunning mogen geven. Het was toen namelijk al bekend dat hij met zware psychische problemen kampte.

Eerder bepaalde de rechtbank in Den Haag dat de politie niet aansprakelijk was voor het drama, maar dat ze wel fouten heeft gemaakt door een wapenvergunning te verstrekken. Het hof oordeelde vorig jaar dat de politie wél aansprakelijk was, waarna de politie in cassatie ging.

Tristan van der Vlis schoot op zaterdag 9 april 2011 zes mensen dood. Zestien mensen raakten gewond.

De politie laat weten dat ze de beslissing van de Hoge Raad respecteren. "Deze uitspraak betekent iets voor onze professionaliteit en onze vakmanschap", laat korpschef Erik Akerboom weten.

Mogelijk 'verstrekkende gevolgen'

De politie was naar de Hoge Raad gestapt onder meer 'vanwege de mogelijke verstrekkende gevolgen' van de uitspraak. "Het laat zien dat de politie en mogelijk ook andere overheden stil moeten staan bij mogelijke gevolgen van het verlenen van vergunningen. We moeten de uitspraak nog bestuderen, maar het gevolg zou kunnen zijn dat de politie in de toekomst anders omgaat met aanvragen en verleningen van wapenvergunningen."

Verder laat de politie weten dat de regels rond wapenvergunning sinds de gebeurtenissen al sterk is aangescherpt. "Een belangrijke maatregel is dat niet alleen wordt gekeken naar strafrechtelijke veroordelingen van een aanvrager, maar dat meer risicofactoren meewegen, zoals psychische problematiek of bepaalde levensgebeurtenissen. Iedere aanleiding tot geringe twijfel over de betrouwbaarheid van de verlofhouder heeft gevolgen voor het toekennen of intrekken van een verlof. De aanvragen moet tegenwoordig ook referenties opgeven, die door de politie worden benaderd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore