Klimaatstaking

Van Sydney tot Maastricht: klimaatmars in ruim 150 landen

20 september 2019 10:12 Aangepast: 20 september 2019 20:03
De klimaatmars is van start gegaan in Australië Beeld © ANP

Vandaag wordt het startschot gegeven voor de derde wereldwijde klimaatstaking. In talloze steden over de hele wereld worden marsen georganiseerd. In Maastricht worden vanmiddag honderden mensen verwacht die meelopen met de klimaatmars.

De wereldwijde klimaatstaking is een uitloper van 'Fridays for future', de beweging die geïnspireerd werd door de eerste klimaatspijbelaar Greta Thunberg. Voor de derde keer worden wereldwijd tegelijk honderden acties gehouden voor een beter klimaatbeleid. De beweging zelf heeft het over duizenden acties in ruim 150 landen.

De acties worden gevoerd in aanloop naar een VN-conferentie waar wereldleiders maandag bespreken met welke maatregelen ze klimaatverandering tegen willen gaan.

In Maastricht is vanmiddag zo'n klimaatmars, met het Vrijthof als startpunt. "Het is van cruciaal belang dat we de wereldleiders laten zien dat de mensen verandering eisen", aldus Students for Climate, een van de initiatiefnemers van de actie. 

Greta Thunberg

Internationaal staat New York het meest in de belangstelling. Ook daar wordt een Klimaatmars gehouden, waar onder meer de Zweedse activiste Greta Thunberg bij is. Dichterbij huis, in Berlijn, wordt ook een massaproces verwacht. De mars start bij de Branderburger Tor en er worden zeker 10.000 mensen verwacht. 

In het klimaatakkoord van Parijs is eind 2015 afgesproken dat landen zich zullen inspannen om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden. Daarvoor zal de wereldwijde uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen drastisch moeten verminderen. Volgende week vrijdag volgt in Den Haag nog een landelijke actiedag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore