Aanslag tram Utrecht

Nabestaande: 'Onbegrijpelijk dat Gökmen T. niet verplicht aanwezig hoeft te zijn'

20 september 2019 07:43 Aangepast: 20 september 2019 11:53
Gökmen T. tijdens de eerste zitting. Beeld © ANP

Nabestaande René Verschuur vindt het onbegrijpelijk dat Gökmen T., die wordt verdacht van de aanslag in Utrecht in maart, niet verplicht bij het proces aanwezig hoeft te zijn. Verschuur verloor bij de aanslag zijn 19-jarige dochter Roos.

Dat schrijft hij in een open brief in het AD. "Jij nam mij mijn 19-jarige dochter af. Mijn lieve Roos."

Hij gaat verder: "Jij kunt je verstoppen voor jouw walgelijke daden, maar de nabestaanden en slachtoffers kunnen niet weglopen voor onze intense gevoelens van verdriet en rouw."

Niet verplicht aanwezig

Begin deze maand besloot de rechtbank Midden-Nederland dat de verdachte niet aanwezig hoeft te zijn bij de tweede pro-formazitting aankomende maandag. Bij de eerste zitting in juli, moest T. dat tegen zijn zin nog wel. Nu die verplichting niet meer geldt, wil T. ook niet verschijnen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM leest briefje voor dat Gökmen T. achterliet na aanslag Utrecht

Tot woede en frustratie van Verschuur. "Wat mij het meest steekt is dat jij na zo’n bizarre daad ook nog eens zo laf bent om niet op zitting te willen verschijnen. Jij gaat alleen maar als jij wordt gedwongen. Je weet waarschijnlijk wel dat het allemaal niets meer uitmaakt en zet maar alles op alles om jouw handelen toch maar te rechtvaardigen."

Schamen

Hij heeft voor T. geen goed woord over. "Dat jij niet op de zittingen wilt verschijnen is laf en toont mij dat je je toch weleens zou kunnen schamen voor jouw handelen. Dat is voor mij dan het enige positieve van het feit dat jij je verstopt in jouw strafcel, waar jij – als ons systeem werkt zoals het zou moeten – nooit meer (levend) uit zal komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nabestaanden woest en in tranen bij rechtszaak Gökmen T.: 'Teringlijer'

Het is niet de eerste keer dat Verschuur zich rechtstreeks tot T. wendt. Na de eerste zitting Verschuur hem schreeuwend uit in de rechtszaal: 'Vuile lafaard, teringlijer, varken!' Verschuur wilde daarmee dat T. zich omdraaide en hem aankeek. "Ik ben heel blij dat dat is gelukt", zei hij toen tegen RTL Nieuws.

Vier doden

T. wordt ervan verdacht op 18 maart vier mensen in een tram in Utrecht te hebben doodgeschoten. Behalve de dochter van Verschuur, kwamen ook drie mannen van 28, 49 en 74 jaar om het leven. De eerste inhoudelijke behandeling van de rechtszaak staat gepland voor 2020. 

Bij de eerste zitting moest Gökmen T. nog verplicht aanwezig zijn:

Ook bij de eerste zitting wilde Gökmen T. niet aanwezig zijn, maar toen werd hij nog verplicht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore