Minimaal 30 procent

Hard quotum voor meer vrouwen bij beursgenoteerde bedrijven

20 september 2019 06:00 Aangepast: 20 september 2019 06:19

Bij veel grote bedrijven maken mannen nog steeds de dienst uit. Daarom moet er een hard vrouwenquotum komen voor de top van het bedrijfsleven, met sancties voor wie zich daar niet aan houdt.

Dat adviseert de Sociaal Economische Raad (SER) vandaag. Die raad is een belangrijk adviesorgaan voor de minister.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze 60 bedrijven hebben nog steeds (veel) te weinig vrouwen in de top

In het advies staat dat 30 procent van de bestuurders van beursgenoteerde bedrijven in Nederland een vrouw moet zijn. Dat is al jaren geleden zo afgesproken, maar er zijn nog maar weinig bedrijven die ook inderdaad genoeg vrouwen in de top hebben.

Harde maatregelen

Daarom wil de SER maatregelen nemen. Als een bedrijf nog niet genoeg vrouwen in de top heeft, mag het bij een vrijkomende plaats alleen maar een vrouw aannemen. Wordt er geen vrouw gevonden, dan blijft de stoel leeg. Die maatregel werkt in andere landen, zoals Duitsland, erg goed.

Veel Nederlandse bedrijven hebben nu nog niet voldoende vrouwen aan de top. Op dit moment heeft maar één op de twaalf grote bedrijven – oftewel 8 procent – genoeg vrouwen in het bestuur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Planbureaus: bindend quotum levert meer vrouwen op aan de top

5000 bedrijven moeten zelf met plan komen

Naast het quotum wil de SER ook dat 5000 bedrijven zelf met een 'ambitieus plan van aanpak' gaan komen om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft al laten weten achter de plannen te staan. "Het mag gewoon echt niet meer uitmaken of je nou een jongen of een meisje bent of van een andere culturele herkomst. Je talent moet centraal staan", vindt voorzitter Hans de Boer.

Behalve voor meer vrouwen, pleit de raad ook voor meer mensen met een niet-Westerse migratieachtergrond in de top van het bedrijfsleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bokitocultuur verjaagt vrouwen uit de top van het bedrijfsleven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore