100.000 euro niet genoeg

Grapperhaus wil hogere beloning voor gouden tip topcrimineel

20 september 2019 03:04 Aangepast: 20 september 2019 03:04
Minister Grapperhaus.

Niet alleen de Tweede Kamer, maar ook minister Ferd Grapperhaus van justitie vindt dat er een hogere beloning moet komen voor de gouden tip die tot de aanhouding van een topcrimineel leidt.

Dat heeft hij gisteren laten doorschemeren tegenover een verslaggever van het televisieprogramma Jinek.

Na de moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond, laait de discussie over tipgeld weer op. Voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van hoofdverdachte Ridouan Taghi, wordt 100.000 euro uitgeloofd. Dat is in Nederland een uitzonderlijk hoog bedrag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus stelt speciaal team samen voor extra beveiliging advocaten

'Ik denk aan 1 miljoen'

Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat echter nog niet genoeg. Volgens CDA Kamerlid Chris van Dam moet er anders naar tipgeld gekeken worden. "Misdaadverslaggever Peter R. de Vries zei gisteren dat je aan 2,5 miljoen euro moet denken, ik dacht aan 1 miljoen. Maar ik denk dat politie en justitie dit het beste kunnen inschatten."

Het artikel gaat verder onder de video.

 

'Als het helpt, ben ik voor'

Ook Attje Kuiken van de PvdA denkt dat er aan bedragen in de orde van een miljoen moet worden gedacht. "Als het verhogen van tipgeld helpt om de zwijgcultuur te doorbreken en deze criminelen te ontmaskeren en van straat te halen, ben ik daar voor."

Henk Krol, van 50PLUS, stelde eerder deze maand al voor de tipgelden flink te verhogen. Grapperhaus zei toen dat eerst te willen bestuderen.

'Gouden oplossing' bestaat niet

De VVD staat voor alle opties open', zegt Kamerlid Dilan Yesilgöz. "Als dit effectief zou zijn, gaan we het erover hebben."

Maarten Groothuizen (D66) vindt ook dat het moet worden overwogen, maar benadrukt dat de 'gouden oplossing' niet bestaat. "We moeten bijvoorbeeld ook nadenken over de mate van strafkorting die een criminele getuige kan krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waar gaat liquidatiezaak met Nabil B. om? Dit is wat je moet weten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore