Stint-drama

Oss zal nooit meer hetzelfde zijn: 'Er is nog zoveel verdriet'

20 september 2019 07:01 Aangepast: 20 september 2019 09:15
Bij station Oss-west leggen mensen bloemen en knuffels neer. Beeld © ANP

Een jaar geleden werd Oss opgeschrikt door het Stint-drama, waarbij vier kinderen overleden en een kind en een leidster ernstig gewond raakten. Er was verdriet, maar er heerste ook veel saamhorigheid. Hoe is het nu in de Brabantse stad? "Dit gaat nooit helemaal over."

Piep-piep. Piep-piep. Op station Oss-west is net een trein gestopt, reizigers checken uit met hun ov-chipkaart. Er steken mensen over: een moeder met een kleuter achterop, een vrouw met een labrador, een paar auto's.

John Brands slaat het gade vanaf het terras van Restorette Oss West – de snackbar die tegenover de overgang zit. Hij heeft een verhuisbedrijf en is in de buurt aan het werk, maar heeft even pauze. Met een bamischijf en een bord friet.

Alsof er niets is gebeurd…

"In het begin vond ik dat heel gek", zegt John, terwijl hij naar het station wijst. "Dat het leven daar, al op de eerste dag na het ongeluk, al zo doorgaat. Alsof er niets is gebeurd."

Enerzijds gáát het leven ook door voor de meeste Ossenaren. "Je kunt niet blijven rouwen", zegt John. "Vooral niet als het je eigen verdriet niet is. Maar aan de andere kant, zijn er wel die gezinnen… Daar denk ik nog vaak aan terug. Rillingen op m’n lijf. Man man man."

John Brands bij de snackbar die tegenover de overweg zit. John Brands bij de snackbar die tegenover de overweg zit.
Christa van Thiel ving in het wijkcentrum de families op. Christa van Thiel ving in het wijkcentrum de families op.

Nare plek

"Die spoorwegovergang is sinds het ongeluk niet meer hetzelfde voor mij", zegt Ossenaar Christa van Thiel. Ze was die dag aan het werk in buurtcentrum De Hille, dat als crisisopvang diende voor de families van de overleden kinderen Dana (8), Fleur (6), Kris (4) en Liva (4) en de leidster en het kind die gewond raakten.

"Iedere keer als ik erover heen rijd, moet ik er aan denken. Die arme kinderen, en die vrouw… Het is een nare plek geworden. Dat is zelfs na een jaar nog niet veranderd."

Het is gek wat tijd kan doen, vindt Van Thiel. Aan de ene kant denkt ze: al een heel jaar geleden. "En aan de andere kant voelt het als de dag van gisteren."

Eerste jaar

Zo'n eerste jaar is intens, zegt Sandra Beuving. Ze is bestuurder van de scholenstichting waar De Korenaer onder valt en is nauw betrokken bij de school. "We hebben nu alles voor de eerste keer zonder deze vier leerlingen beleefd. Sinterklaas, kerst, vader- en moederdag. Dat waren allemaal pijnlijke momenten."

Het waren ook momenten die moeilijke beslissingen met zich meebrengen voor de schoolleiding. Wat doe je met sinterklaas, vier je dat meer ingetogen dan normaal? En kerst? 

Overleg met de ouders

"We hebben veel overlegd met de getroffen gezinnen: waar hebben zij behoefte aan? Aan de ene kant ben je een school die groot verlies heeft geleden, het zal hier nooit meer helemaal hetzelfde zijn. Aan de andere kant heb je met kinderen te maken. Die zijn veerkrachtig. Het leven gaat voor hen wel weer door."

Nu het een jaar geleden is dat het drama plaatsvond, komen er veel herinneringen naar boven, weet Beuving. "Niet alleen bij mij, maar ook bij mijn collega’s. En ik denk dat dat voor bijna iedereen in Oss geldt. Er is nog zo veel verdriet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook de reconstructie van die dag:

Een gewone ochtend in Oss, het ongeluk, de ontreddering: 'Die vijf lege tafeltjes...'

Oane bij de sporthal waar hij ouders opving. Oane bij de sporthal waar hij ouders opving.

'Hoe moet ik het plaatsen?'

Oane de Jong heeft dat ook gemerkt, het afgelopen jaar. Hij heeft als medewerker van Slachtofferhulp de ouders, kinderen, leraren van De Korenaer, crècheleidsters van Okido en ooggetuigen opgevangen.

"Er zijn altijd momenten in zo'n eerste jaar dat verdriet opwelt." Zo kreeg hij met kerst dit jaar telefoontjes van Ossenaren. Ze hadden vragen als: hoe moeten we het plaatsen, waar moeten we heen met ons verdriet?

Het leven weer oppakken

De Jong weet dat het belangrijk is om dan te luisteren. En open vragen te stellen – zodat je samen met de beller een paar handvatten kunt bedenken. 

"Er zijn ook mensen die ik afgelopen jaar naar de huisarts heb gestuurd. Tegen een paar begon ik over EMDR-therapie. Dat kan helpen de scherpe randjes van trauma's af te halen."

Het is volgens De Jong niet gek dat die herinneringen nu nog steeds terugkomen. "Voor sommigen voelt het nog als de dag van gisteren."

Nooit meer hetzelfde

Sterker nog: John (die inmiddels zijn friet bij de snackbar op heeft) is ervan overtuigd dat heel Oss zal nooit meer hetzelfde zijn. "Iedereen kent wel iemand die bij het ongeluk betrokken was. En mensen van buitenaf associëren de plaatsnaam toch snel met het drama."

Maar, hij hoopt ook dat ze Oss associëren met liefde. Warmte. "Ik weet nog dat al snel na het ongeluk het hele grasveld achter de overgang bezaaid was met bloemen, knuffels. Ik vond dat indrukwekkend."

Christa van wijkcentrum De Hille zegt daarover: "Er kwam heel veel verdriet los, maar ook heel veel steun en saamhorigheid."

Deze vlinders worden op de herdenkingsplek geplaatst van de school. Deze vlinders worden op de herdenkingsplek geplaatst van de school.

Dragen

Die saamhorigheid is belangrijk om door te kunnen, zegt Sandra Beuving van De Korenaer. "Dat zie ik onder de ouders, de kinderen, de leerkrachten. We proberen het verdriet te dragen."

En te herdenken. Op de muur van basisschool De Korenaer in Oss prijkt sinds deze week een grote schildering bij de ingang: een helderblauwe lucht en een regenboog, ter nagedachtenis aan de vier kinderen. "We wilden iets moois en blijvends. Net zoals dat het verdriet zal blijven."

Ook krijgt de school een vlindertuin. En er wordt vandaag in Oss een herinneringsmonument onthuld.

"Oss raakt hier nooit vanaf", zegt De Jong. "Maar dat is misschien – en dat klinkt misschien gek – ook wel goed. Want het was zo groot, met zo'n vreselijke impact… Het zou ook niet goed zijn om zoiets te vergeten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bestuurster stint Oss 'opgelucht en geëmotioneerd' na verklaringen getuigen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore