'Gebruik je kop, helm op'

Jos (57) viel met wielrennen: 'Zonder helm had ik het waarschijnlijk niet overleefd'

19 september 2019 16:36 Aangepast: 19 september 2019 17:04
Jos Franken voor de campagne 'Gebruik je kop, helm op!' Beeld © Bicycling

Hij ging 's ochtends fietsen en werd een paar uur later wakker in de ambulance. Amateurwielrenner Jos brak vijf ribben en liep een hersenkneuzing op bij een fietsongeluk. Hij moest een jaar lang revalideren, maar is blij dat hij het kan navertellen – met dank aan zijn helm. "Veel mensen beseffen niet dat die je leven kan redden."

Vorig jaar zijn zeker 100 wielrenners met ernstig schedel- of hersenletsel in het ziekenhuis beland. Toch draagt nog steeds niet iedereen een helm. En daar moet verandering in komen, vindt wielerplatform Bicycling. "Het gaat veel vaker fout dan bij andere sporten."

Amateurwielrenner Jos Franken (57) weet inmiddels hoe belangrijk een helm is. Wat begon als een 'normaal' stukje fietsen op een stralende zomerse dag, eindigde op de spoedeisende hulp. "Ik was klaar met mijn rondje en wilde weer terug naar huis fietsen. Het volgende moment dat ik mijn ogen opendeed, lag in de ambulance. Ik weet er helemaal niets meer van." 

Hersenkneuzing 

Hij kreeg zuurstof toegediend, lag aan de hartmonitor en er werden allerlei testjes gedaan om te kijken wat hij aan de val had overgehouden. Uiteindelijk bleken dat een hersenkneuzing en een whiplash te zijn. Daarnaast had hij vijf ribben gebroken en zat hij helemaal onder de schaafwonden.

Toen hij na vijf dagen weer thuis kwam, begon het hele revalidatieproces. Hij kon alleen zelf eten en naar het toilet, verder had hij bij alles hulp nodig. Hij hield last van concentratieverlies, geheugenverlies en voornamelijk vermoeidheid. Hierdoor kon hij ook niet naar zijn werk toe. Jos heeft in deze periode bijna alle afdelingen in het ziekenhuis wel gezien.

Hoofd- en hersenletsel

Uit nieuwe cijfers van VeiligheidNL blijkt dat 17 procent van de wielrenners die in 2018 op de eerste hulp belandden, letsel had aan het hoofd. Ter vergelijking, bij alle andere sporten samen is dat maar 7 procent.

Uit eerder buitenlands onderzoek blijkt dat fietsers bij een ongeval mét helm 60 procent minder kans maken op ernstig hoofd- en hersenletsel en zelfs 70 procent minder kans op dodelijk hoofd- en hersenletsel, dan fietsers zonder helm.

Weer op de fiets

Na een jaar lang revalideren zit Jos weer op de fiets. "Ik was heel erg bang de eerste keer. Ik ben gelijk naar de plek gereden waar ik gevonden was, om te kijken of ik me zou kunnen herinneren wat er gebeurd is. Dat was niet zo, maar sindsdien is m’n angst om op de fiets te stappen wel verdwenen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Levensgevaarlijk dat wielrenners nog fietsen zonder helm'

Jos verbaast zich, zeker na wat hij heeft meegemaakt, nog over hoeveel mensen zonder helm op de fiets stappen. "Als ik er iets van zeg, krijg ik negen van de tien keer een grote mond terug. Mensen beseffen niet hoe belangrijk die helm is."

86 ziekenhuisbezoeken

Gelukkig is het voor Jos goed afgelopen. Vorige week kreeg hij een feestelijk bericht: na 86 ziekenhuisbezoeken hoeft Jos voorlopig niet meer terug te komen.

Ondanks alle fysieke en mentale problemen na de val, had het nog erger kunnen aflopen. "Als ik geen helm op had gehad was de kans 99 procent geweest dat ik een blijvende hersenbeschadiging had opgelopen of het niet had kunnen navertellen."

Mede door het verhaal van Jos is wielerplatform Bicycling de campagne 'Gebruik je kop, helm op!' gestart. Hierin roept onder andere profwielrenner Laurens ten Dam andere wielrenners op hun verstand te gebruiken.

Bekijk hier het campagnefilmpje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore