Ga naar de inhoud
Condoleances en steunbetuigingen

Ongeloof na moord op Derk Wiersum: 'Zo'n gewetenloze dood raakt je in het hart'

Mensen leggen bloemen bij het kantoor van Derk Wiersum in Amsterdam Beeld © ANP

Een dag na de moord op advocaat Derk Wiersum (44) stromen de steunbetuigingen voor zijn nabestaanden binnen. Het ongeloof over de 'laffe daad' overheerst. "Verschrikkelijk. Een lieve echtgenoot en lieve vader, met een vriendelijke blik. Zomaar uit leven gerukt, omdat hij zijn beroep uitoefende."

Advocaten, officieren en rechters zijn in rouw na de moord op hun collega. Bij veel advocatenkantoren en rechtbanken hangt de vlag halfstok en bij het kantoor van Wiersum in Amsterdam worden bloemen neergelegd. 

Vlaggen
Lees ook:
Vlaggen halfstok bij rechtbanken en advocatenkantoren: 'Rust zacht, confrère'

Maar ook de rest van Nederland leeft mee. Op condoleanceregisters als Mensenlinq en stromen de steunbetuigingen binnen. 

'Geen woorden voor' 

Hieronder een greep uit de reacties op Condoleanceregister.nl:

  • Chris: "In shock en ontzet was ik, toen ik dit bericht vernam. Wat een laffe daad. Wat een groot verlies voor zijn vrouw en kinderen en nabestaanden. Ik wens hen heel veel sterkte en kracht toe met dit zware verlies."

  • Petra: "Geen woorden voor, een laffe daad. Zomaar iemand van het leven beroven. Een vrouw haar echtgenoot ontnemen, de kindjes hun pappa. Voor alle nabestaanden, familie en collega’s veel sterkte gewenst." 

  • Tiny: "Verbijsterd blijft Nederland achter. Nee, ik kende je niet persoonlijk, maar zo'n gewetenloze dood raakt je in het hart. Veel sterkte, liefde en veerkracht gewenst aan alle nabestaanden. Laten we ons hard maken om dit wrede geweld zo snel mogelijk een halt toe te roepen."

Geliquideerde
Lees ook:
Geliquideerde advocaat Derk Wiersum 'stond altijd de underdog bij'

'Ontzetting en verslagenheid'

De Hoge Raad plaatste vanochtend een overlijdensbericht in verschillende kranten. "Met ontzetting, verslagenheid en diepgevoeld medeleven met zijn dierbaren hebben wij kennis genomen van het door wapengeweld veroorzaakte overlijden van mr. Derk Wiersum." 

'Veel sterkte met het gemis' 

Ook op condoleancesite Mensenlinq steken mensen de nabestaanden van Derk Wiersum een hart onder de riem: 

  • Saskia: "Wat een diep verdrietige dag, een zinloze moord, een aanslag op onze rechtsstaat. Mijn hart gaat uit naar de ouders, vrouw, kinderen en andere familie en vrienden. Heel veel sterkte met het gemis van jullie dierbare Derk." 

  • Anne: "Zo’n intens verdriet is bijna niet te bevatten. Zijn vrouw en kinderen moeten hun lieve man en vader Derk missen en zonder hem verder leven. Ik denk aan hen en wens hen alle kracht en sterkte. Onverteerbaar deze misdaad, walgelijk." 

  • Desiree: "Er zijn geen woorden voor, dit had nooit mogen gebeuren. Heel veel sterkte en kracht voor de familie en nabestaanden."

  • Aleid: "Verschrikkelijk, een lieve echtgenoot en lieve vader, met een vriendelijke blik. Zomaar uit leven gerukt omdat hij zijn beroep uitoefende. Ik kan geen woorden meer vinden. Sterkte voor zijn vrouw en kinderen." 

  • Agnes: "Dit is zo intens verdrietig, waarom moet iemand dood alleen omdat hij zijn beroep uitoefent? Een briljante, mooie man, een mens, een vader, echtgenoot, zoon, geliefd, gerespecteerd. Wat onmenselijk, dit kan echt niet. Heel veel kracht gewenst."  

Vriend
Lees ook:
Vriend Derk Wiersum: 'Hij voelde zich niet bedreigd'

Nabil B.

Derk Wiersum werd gisterochtend op straat doodgeschoten, vlak bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Hij was de advocaat van Nabil B., kroongetuige in de liquidatiezaak tegen de voortvluchtige Ridouan Taghi.

In de Telegraaf zei Bert Stapert, goede vriend en oud-kantoorgenoot van Wiersum, dat ze allebei wisten dat aan deze zaak 'een groot risico' zat. "Het is geen winkeldief. En naarmate het traject vorderde en Nabil meer verklaarde, werden de risico’s steeds duidelijker."

Advocaten en rechters verbijsterd en boos: 'Niet toegeven aan terreur'geschokt: 'Ze moeten met hun poten van ons afblijven'

01:23
Wat
Lees ook:
Wat is de reden voor de moord op advocaat Derk Wiersum?