Daderprofiel

Moordenaar advocaat een tiener? 'Zo'n jongen heeft geen besef van wat hij doet'

19 september 2019 15:59 Aangepast: 19 september 2019 22:39
Derk Wiersum werd geliquideerd in Amsterdam. Beeld © ANP

"We zoeken een jongen van tussen de 16 en 20 jaar", staat in het opsporingsbericht van de politie na de liquidatie op Derk Wiersum. 16 jaar? Heeft zo'n jonge jongen op klaarlichte dag een advocaat vermoord? Het zou zomaar kunnen, en misdaadverslaggevers kijken daar al langer niet meer van op.

07.30 uur, Imstenrade in Amsterdam. Derk Wiersum wordt op klaarlichte dag met een paar kogels doodgeschoten. Iemand rent te voet weg, ooggetuigen zien het gebeuren. Ze melden de politie dat het om een jongen gaat, zwart gekleed, zo tussen de 16 en 20 jaar oud. Van hem ontbreekt sindsdien ieder spoor.

Opdracht uitgevoerd

Het meest voor de hand liggende scenario is dat de jongen een opdracht heeft uitgevoerd, vermoedelijk van Ridouan Taghi. Want: Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B.. En de verklaringen van Nabil B.horen bij het belangrijkste bewijsmateriaal dat het OM heeft tegen Taghi, die verdacht wordt van verschillende moorden.

Door eerst de broer van B. te liquideren en nu zijn advocaat, zou Taghi hem onder meer het zwijgen willen opleggen. 

Waar gaat de zaak-Taghi over?

De liquidatiezaak die nu door de rechters wordt behandeld, is enorm ingewikkeld. Hier zie je hoe het zit.

Hoe kan het dat deze jongens zich laten verleiden door het plegen van dit soort gruwelijke moorden? "Er is een groot arsenaal aan jongens op straat die carrière willen maken", zegt Paul Vugts, misdaadverslaggever van Het Parool. Hij schrijft al jaren over de zaak-Taghi.

'Stijgen op criminele ladder'

"We zien in liquidatiezaken heel vaak hele jonge jongens die bereid zijn om de enorme stap te zetten van de stomme criminaliteit naar liquidaties. Die denken dat het plegen van een moord de snelste weg is om te stijgen op de criminele ladder."

Dat beaamt misdaadverslaggever Peter R. de Vries: "Die jongens hebben als doel om aanzien te krijgen, mee te doen en mee te tellen in die wereld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Huurmoordenaar die broer kroongetuige doodde: 'Ik was de aangewezen persoon'

Het zijn volgens De Vries jongens die 'maatschappelijk gezien niet veel voorstellen'. Volgens Frank van Gemert, universitair docent criminologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, groeien die jongens vaak op in achterstandswijken.

'Niet zo slim en een grote mond'

"Ze hebben een moeilijke schoolcarrière en zitten in een lastige positie waarop wordt neergekeken. Ze ervaren een opeenstapeling van negatieve ervaringen in het leven." Dat soort dingen maken dat dit jongeren zijn met een bagage die hen op achterstand zet, vertelt Van Gemert.

Derk Wiersum Derk Wiersum

Sommige kinderen worden door een mogelijke veelvoud aan reden nooit de favoriete leerling van de docenten, legt Van Gemert uit. Volgens hem kan de volgende stap zijn dat ze gaan spijbelen en zelfs voortijdige schooluitval. "Op straat komen deze jongens in een andere structuur die hun een heel ander soort kansen kan bieden. Niet een uitgestippeld meerjarenplan, maar de snelkookpan die een mix van drank, drugs en testosteron aan de kook brengt. Dat is de situatie waarin ze worden meegezogen en een pad inslaan waar een weg terug niet makkelijk meer te vinden is." 

Als je bij dat soort jongens langskomt met de gelegenheid om in korte tijd iets heftigs te doen en daarmee in één keer veel geld te verdienen, dan zijn ze daar vatbaar voor, zegt Van Gemert.

'Dure klokkies kopen'

En ook De Vries gaat daarin mee: "Geld geeft ze de mogelijkheid om dure klokkies, dure merkkleding en mooie auto's te kopen. En dat is dan weer statusverhogend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ongeloof na moord op Derk Wiersum: 'Zo'n gewetenloze dood raakt je in het hart'

'Ze hebben geen idee'

Maar hoe kunnen die jongeren dit over hun hart verkrijgen: een advocaat, vader van twee kinderen, van het leven beroven? "Vaak hebben de jongens na de liquidatie niet eens het besef wat ze hebben gedaan", zegt Vugts van Het Parool.

"Het zijn waarschijnlijk jongens met gebrekkige gewetensfuncties, die niet weten waar ze mee bezig zijn, die op die momenten het gevoel hebben dat ze in een film zitten. Ze denken alleen maar aan hun persoonlijk gewin en aan hun status in het criminele milieu."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore