Ga naar de inhoud
Advocaat Derk Wiersum

Vlaggen halfstok bij rechtbanken en advocatenkantoren: 'Rust zacht, confrère'

Vlaggen bij gerechtsgebouwen en advocatenkantoren hangen halfstok. Beeld © Advocaten Theda Boersema en Johan Oosterhagen

"We zijn wakker geworden in een andere wereld." Dat schrijft advocaat Chris Sent deze morgen op Twitter. Zij, en vele anderen, hebben vanochtend de vlag halfstok gehangen om collega-advocaat Derk Wiersum te herdenken.

Ze geven hiermee gehoor aan de oproep van de Nederlandse Orde van Advocaten. In sommige rechtbanken, zoals in Groningen, Assen en Leeuwarden, liggen ook condoleanceregisters zodat mensen hun steun kunnen betuigen.

Op sociale media plaatsen veel advocaten en medewerkers van de rechtbanken foto's van de vlaggen die wapperen.

'Confrère, rust zacht'

Zo schrijft advocaat Johan Oosterhagen: "Gisteren werd op steenworp afstand van ons kantoor advocaat Derk Wiersum geliquideerd." De vlag hangt bij zijn woonhuis halfstok. "Mijn gedachten zijn bij de vrouw en kinderen van Derk. Confrère, rust zacht."

Ook bij de rechtbank van Amsterdam hangt de vlag halfstok. Gisteren kwamen daar, samen met burgemeester Femke Halsema, al tientallen advocaten bijeen om Wiersum te herdenken. "Ze moeten met hun poten van ons afblijven", zei advocaat Phon van der Biesen toen tegen verslaggever Silvia Brens.

Brens is ook deze ochtend bij de rechtbank. "Het werk gaat gewoon door, advocaten moeten gewoon weer naar het werk", vertelt ze. "Maar als ik mensen aanspreek, merk je dat de emoties hoog oplopen." 

Rechter in tranen

Zo breekt rechter Huub Cleerdin in tranen uit als Brens hem aanspreekt. "Het is heel erg wat er is gebeurd." Cleerdin vindt dat er meer beveiliging moet komen voor de mensen die bij de zaak-Taghi betrokken zijn. Of hij als rechter dergelijke zaken nog wil doen? "In principe wel. Ja, dat hoort bij het vak. Je moet niet aan terreur toegeven."

Advocaten en rechters verbijsterd en boos: 'Niet toegeven aan terreur'

01:23
Er wordt stilgestaan bij de dood, maar er zijn ook zorgen over de veiligheid van advocaten en rechters.

Rouwstand

En ook bij de vele rechtbanken elders in het land zijn de vlaggen tot het midden van de vlaggenmast opgehangen. "Deze gebeurtenis is naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging van onze rechtsstaat. Het is van groot belang dat advocaten, officieren en rechters hun werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen", verklaart de Raad voor de Rechtspraak de rouwstand van de vlaggen.

"Erg genoeg, maar ook bij ons de vlag halfstok", schrijft Helen over de vlag bij de rechtbank in Utrecht.