Ga naar de inhoud
Bart Stapert

Vriend Derk Wiersum: 'Hij voelde zich niet bedreigd'

De gisteren doodgeschoten advocaat Derk Wiersum voelde zich niet bedreigd, zegt zijn vriend en oud-kantoorgenoot Bart Stapert in de Telegraaf. "Als dat zo was geweest, had ik het geweten. Er speelde niets."

Bart Stapert nam twee jaar geleden samen met Derk Wiersum de verdediging van Nabil B. op zich. Samen zouden ze de kroongetuige bijstaan in het het liquidatie-onderzoek Marengo rond het voortvluchtige criminele kopstuk Ridouan Taghi.

In de Telegraaf zegt Stapert dat ze allebei wisten dat aan deze zaak 'een groot risico' zat. "Het is geen winkeldief. En naarmate het traject vorderde en Nabil meer verklaarde, werden de risico’s steeds duidelijker."

Waar gaat liquidatiezaak met Nabil B. om?

01:52
Dit is wat je moet weten over de zaak liquidatie-onderzoek Marengo

Ze hadden het 'vaak' gehad over de gevaren, zeker na de moord op de broer van Nabil B., Reduan. Maar Wiersum wilde doorgaan als advocaat. "Derk stond daar heel duidelijk voor. Hij zei ook: ik werk niet tegen iemand. Ook niet tegen Taghi. Maar vóór iemand."

Volgens Stapert, die rechter is geworden en niet meer bezig is met de zaak, voelde Wiersum zich niet bedreigd, zoals sommige bronnen beweren. "Er speelde niets."

Wat
Lees ook:
Wat is de reden voor de moord op advocaat Derk Wiersum?

Dinsdagavond ging Stapert met Wiersum naar de wedstrijd Ajax - Lille in de Johan Cruijff ArenA. Hij omschrijft zijn vriend als 'ontzettend integer en betrokken als advocaat en mens'.