Massaal eerbetoon

'Ricksen was een echte strijder'

18 september 2019 18:22 Aangepast: 18 september 2019 19:10
Ricksen op de schouders bij Van Bommel en Hofland na een benefietwedstrijd

Vandaag werd nog maar eens duidelijk hoe geliefd Fernando Ricksen was. Clubs en oud-ploeggenoten stonden massaal stil bij het overlijden van de kleurrijke oud-voetballer.

Rangers FC was de club waar Ricksen zijn beste jaren kende. De speler speelde in meer dan vijf jaar 182 wedstrijden voor de Schotten. Logischerwijs stond die club als één van de eersten uitgebreid stil bij de dood van de clublegende. 

"Iedereen die betrokken is bij Rangers is van slag door het overlijden van Fernando", laat directeur Stewart Robertson in een reactie weten. "Hij heeft zo dapper gevochten tegen een vreselijke ziekte. Onze gedachten zijn nu bij zijn familie." Onder dit bericht deelde de Rangers een video met de hoogtepunten van Ricksen bij de Schotse topclub. 

'Voor Fernando' 

Bij het stadion van Rangers FC werden direct door supporters bloemen gelegd en sjaaltjes opgehangen. RTL Nieuws-verslaggever Marcel Maijer is momenteel in Glasgow en vond zelfs een sjaaltje van Celtic FC, de aartsrivalen van Rangers. "Sommige dingen overstijgen voetbal", zegt de verslaggever. 

Marcel Maijer is in Glasgow, omdat Rangers FC daar morgen een wedstrijd tegen Feyenoord speelt voor de Europa League. Coach Steven Gerrard ging in aanloop naar die wedstrijd uitgebreid in op het overlijden van Ricksen: "Ik verwacht een emotionele avond, voor spelers én fans", zei de trainer. "Laten we daarom voor Fernando een goed resultaat neerzetten. Dat is het minste wat we kunnen doen."

De laatste keer dat Rangers en Feyenoord tegen elkaar speelden was in 2002 in de vierde ronde van de UEFA Cup (nu Europa League). Bijzonder detail: Ricksen stond toen nog de hele wedstrijd op het veld. 

Mark van Bommel

PSV-trainer Mark van Bommel begon zijn carrière bijna tegelijkertijd met Ricksen bij Fortuna Sittard. "In de jeugd hebben we veel samengespeeld", zei hij vandaag bij de persconferentie in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Sporting Portugal. "We hebben veel meegemaakt en heel veel gelachen. Het was een echte strijder."

"Ik wil mijn medeleven tonen aan de familie en vrienden van Fernando. Het is een hele zware tijd voor ze geweest. Hij heeft lang gevochten tegen deze verschrikkelijke ziekte", zei Van Bommel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De dood wacht om de hoek, maar Fernando Ricksen blijft vechten: 'Opgeven? Nooit'

Fortuna Sittard

Fortuna Sittard, de club waar Ricksen zijn carrière begon, noemt het een ‘zwarte dag’ vandaag. Op de website schrijven zij dat Ricksen een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten.

"De club onderstreepte dit door in 2014 de Noord-tribune naar hem te vernoemen. In januari 2018 werd in het bijzijn van vrienden en oud-teamgenoten Mark van Bommel en Kevin Hofland tevens een standbeeld van hem onthuld bij het stadion. Fernando Ricksen zal zodoende binnen de club altijd herinnerd en geëerd worden."

Ricksen op de schouders bij Van Bommel en Hofland na een benefietwedstrijd Ricksen op de schouders bij Van Bommel en Hofland na een benefietwedstrijd

Bij het standbeeld zal vanavond om 18:00 uur een moment stilte worden gehouden. De onthulling van dit standbeeld leverde vorig jaar nog prachtige momenten op toen een tot tranen toe geroerde Fernando Ricksen werd toegejuicht door zijn oude publiek van Fortuna. Bij de onthulling van het standbeeld liet hij weten dit 'het grootste eerbetoon' te vinden dat je iemand kunt geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore