10.000 kaarten verkocht

Expo over nazi-design enorm in trek

18 september 2019 14:50 Aangepast: 18 september 2019 16:07
Beeld © Design Museum Den Bosch

De kaartjes voor de tentoonstelling Design van het Derde Rijk in het Design Museum in Den Bosch zijn enorm populair. Sinds de opening anderhalve week geleden is de expositie continu uitverkocht geweest en vandaag is het 10.000ste kaartje besteld.

Volgens een woordvoerster komen komen er opvallend veel jongeren en mannen op de tentoonstelling af. "Jonge mannen zijn het moeilijkste naar een museum te krijgen van alle publieksgroepen, maar die zien we nu juist heel veel", zegt ze. Voor de komende paar weekeinden zijn de kaartjes ook al weg, dus bekijkt het museum de mogelijkheden om de openingstijden te verruimen.

Veel kritiek

Bij de expositie zijn onder meer affiches, foto's, uniformen, meubels, documenten en een auto uit het nazitijdperk te bekijken. Ook zijn er beelden te zien van Hitlers favoriete beeldhouwer Arno Breker. Daarnaast worden tal van films getoond, onder meer van hoe de nazi's zich Berlijn en München in de toekomst voorstelden.

Er was voor de opening flinke kritiek op de expositie, omdat het nazisme zou verheerlijken en neo-nazi's zou aantrekken. Onder anderen de Bond van Antifascisten demonstreerde bij de opening. "Het is pure verheerlijking", zei Arthur Graaff van de Bond hier eerder over tegen RTL Nieuws. "We zijn bang dat het museum de propaganda van de nazi's vooral bewondert, en dat er een hoop neo-nazi's naar Den Bosch komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Protest tegen omstreden nazi-expositie in Den Bosch: 'Het is pure verheerlijking'

Radicale gedachten 

De directeur van het museum zei in een reactie dat ze zich bewust zijn van het beladen materiaal van de expositie, en daarom anderhalf jaar hebben genomen om de tentoonstelling goed voor te bereiden. Ook zijn er extra suppoosten ingezet in het museum. "Natuurlijk, je kan geen fout maken met een expositie als deze", zei museumdirecteur Timo de Rijk tegen RTL Nieuws.

Maar hij benadrukt dat de tentoonstelling geen ophemeling is van de nazi's. "Niemand zal ons museum verlaten met het idee: goh, wat een mooi logo dat hakenkruis. Laat ik bij die club gaan horen." De Rijk verwachte bij de opening ook niet dat nazi's of Holocaustontkenners zich zullen interesseren in de expositie. "Ik zou bijna zeggen: laat ze maar komen. Dan kunnen ze ontdekken in wat voor ellende dit soort radicale gedachten kunnen uitmonden."

ANP/RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore