Ga naar de inhoud
NCTV betrokken

Grapperhaus stelt speciaal team samen voor extra beveiliging advocaten

Onderzoek bij het plaats-delict. Beeld © ANP

Er is een speciaal team samengesteld onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid om de beveiliging van onder meer advocaten te 'intensiveren'. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. Strafrechtadvocaat Derk Wiersum (44) werd vanochtend vlakbij zijn huis geliquideerd.

"In dit team wordt nadrukkelijk bekeken wat voor de betrokken beroepsgroepen nodig is om veilig en ongestoord te kunnen functioneren. Het gaat immers over de veiligheid en de bescherming van personen, waaronder personen die een bijdrage leveren aan de democratische rechtsorde", schrijft Grapperhaus.

Grapperhaus geëmotioneerd 

Grapperhaus leek vanmiddag erg geëmotioneerd te zijn. In een reactie tegen aanwezige journalisten zei hij: "De veiligheid van deze mensen moet altijd buiten kijf staan. Dit mag niet in ons land gebeuren."

Minister Grapperhaus geëmotioneerd na liquidatie advocaat: 'Woedend, maar verdriet overheerst.'

03:26

"De woede is groot, maar het verdriet is nog groter. Hij had een hele goede reputatie. Dit is gewoon walgelijk. We moeten treuren, gun dierbaren de ruimte om dat te doen." Grapperhaus benadrukte dat deze daad zaagt aan de fundamenten van de Nederlandse rechtstaat. "Dat moeten we ons allemaal aantrekken. We moeten onze woede omzetten in rationele daden."

Advocaat kroongetuige

Wiersum was de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in de zaak tegen Ridouan Taghi. Taghi houdt zich vermoedelijk op in het buitenland en is de meest gezochte crimineel van Nederland. Nabil B. sloot vorig jaar een deal met justitie en zou verklaard hebben over moorden die hij zelf heeft begaan, maar ook over zijn opdrachtgevers.

Waar gaat liquidatiezaak met Nabil B. om? Dit is wat je moet weten

01:52
Het is een van de grootste liquidatiezaken van Nederland: het Marengo-proces.
Politie
Lees ook
Politie roept op: 'Al heb je klein beetje informatie, het kan belangrijk zijn'

'Raakt Grapperhaus diep'

Politiek verslaggever Floor Bremer zag vanmiddag dat minister Grapperhaus zowel kwaad als geëmotioneerd was. "Bij zijn aantreden als minister liet hij al weten dat de aanpak van ondermijning topprioriteit is. Wat er vandaag is gebeurd, is een heel pijnlijk voorbeeld van de drugscriminaliteit die woekert in onze samenleving. Daarom raakt hem dit diep."

Grapperhaus was voor zijn ministerschap ook werkzaam in de advocatuur, maar hij kende de vermoorde strafrechtadvocaat niet persoonlijk. 

Het kabinet heeft in het regeerakkoord extra geld uitgetrokken voor de aanpak: een ondermijningsfonds van 100 miljoen euro.

Niet rusten voordat de dader is gepakt

Eerder vandaag gaf korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie aan niet te rusten voordat de dader is gepakt. "Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden, familie en vrienden, van advocaat Derk Wiersum. Ik wil dat zij weten dat wij er alles aan zullen doen om de dader te pakken. Als samenleving kunnen we dit niet accepteren. We moeten er alles aan doen om criminele ondermijning te stoppen. Deze en andere vormen van extreem geweld, laten wat mij betreft zien dat er een brede en langdurige aanpak van ondermijning nodig is."

Geschokte
Lees ook
Geschokte reacties na moord op advocaat: 'Kundige collega, maar bovenal echtgenoot en vader'