Spierziekte ALS

Oud-voetballer Fernando Ricksen (43) overleden

18 september 2019 12:29 Aangepast: 18 september 2019 13:11
Beeld © ANP

Fernando Ricksen is op 43-jarige leeftijd overleden. Dat meldt voetbalclub Rangers FC. De oud-voetballer leed al ruim vijf jaar aan de spierziekte ALS.

Voetbalclub Rangers FC zegt diep bedroefd te zijn om het overlijden van Fernando Ricksen.

"Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Veronika, zijn dochter Isabella en al zijn familie en vrienden", laat de club weten.

De oud-voetballer kwam onder andere uit voor Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en FC Zenit Sint-Petersburg. Tussen 2000 en 2003 speelde hij twaalf interlands voor het Nederlands elftal. In Glasgow kende hij als voetballer zijn sterkste periode.

Ricksen bracht de laatste maanden van zijn leven door in Schotland. Daar werd hij verzorgd in een hospice. 

Geen medelijden

In de hospice kreeg hij veel bezoek. Daar schaamde hij zich niet voor, zei hij in februari dit jaar tegen RTL Nieuws via een spraakcomputer. "Ik zit niet op medelijden te wachten." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De dood wacht om de hoek, maar Fernando Ricksen blijft vechten: 'Opgeven? Nooit'

Ricksen was niet bang voor de dood, zei hij toen. "Die vraag wordt me wel vaker gesteld. Maar dat vind ik altijd zo’n rare vraag. Iedereen gaat toch dood? Natuurlijk, de kans dat ik eerder ga is groter, maar uiteindelijk komen we allemaal aan de beurt."

'Opgeven doe ik nooit', zei Fernando Ricksen in februari

Dit is het portret dat we februari dit jaar met en over Fernando Ricksen maakten toen hij al in een hospice was opgenomen.

Wat is ALS?

"Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Deze neuromusculaire (zenuw-/spier-) aandoening leidt tot het onvoldoende functioneren van de spieren. Dit komt doordat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen – de zogenaamde hersenstam – afsterven. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. De hersenen kunnen dan geen spierbewegingen meer op gang brengen."Bron: Stichting ALS Nederland

Bij het stadion van Fortuna Sittard staat sinds januari 2018 een standbeeld van Ricksen. De oud-voetballer noemde dat toen "het grootste eerbetoon" dat je iemand kunt geven.

Fernando Ricksen overleden: terugblik op een turbulent leven

Fernando Ricksen leidde een roemrucht en hectisch leven.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore