Nederland

Recordaantal Nederlandse servers plat in actie tegen illegale tv

18 september 2019 12:38 Aangepast: 18 september 2019 16:04
Beeld © Getty

Bij een grote Europese actie tegen massale fraude met betaaltelevisie zijn meer dan 200 servers platgelegd, waaronder 93 in Nederland. "Er zijn in Nederland nog nooit zoveel servers op een dag platgelegd", aldus een woordvoerder van Eurojust, de Europese organisatie voor de bestrijding van zware, grensoverschrijdende criminaliteit.

Het gaat om een vorm van fraude die Eurojust naar eigen zeggen nog niet veel vaker is tegengekomen: mensen die goedkope kastjes kopen en het signaal aftappen van betaaltv-zenders. Toch is het een fenomeen dat al dik 10 jaar bestaat.

Tientje per maand

"Mensen die zo'n kastje kopen zijn zich misschien van geen kwaad bewust", zegt de woordvoerder.

"Ze denken dat ze een goede deal sluiten, want ze betalen misschien een tientje per maand. Maar dat geld komt dus niet terecht bij degenen die bijvoorbeeld de sportwedstrijden uitzenden. Dit ondermijnt reguliere bedrijven en is slecht voor de concurrentie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bedrijf uit Naaldwijk spin in web van illegale televisie in Italië

Schade 6,5 miljoen

Vooral Italiaanse betaalzenders, zoals Sky Italia, zijn de dupe van de fraude. Het zou in dat land om zo'n tienduizenden kastjes gaan. Ook Netflix behoort tot de getroffenen. 

De Nederlandse servers worden gebruikt om de signalen illegaal door te geven, waardoor betaaltelevisiezenders op grote schaal inkomsten mislopen. De fraude zou betaalzenders zo'n 6,5 miljoen euro aan misgelopen inkomsten hebben gekost. 

"Hun voortbestaan komt in gevaar. Ook voetbalcompetities kunnen in de problemen komen, want hun inkomsten zijn grotendeels gebaseerd op betaaltelevisie."

22 verdachten 

De georganiseerde misdaad zit achter de fraude, maar om welke organisatie het precies gaat kan Eurojust nog niet zeggen. Ook over eventuele aanhoudingen kan de organisatie nog niets loslaten, wel is bekend dat er 22 verdachten zijn geïdentificeerd. Daarnaast zijn 150 PayPal-accounts geblokkeerd. 

Het is voor het eerst dat Eurojust zo'n grootschalige operatie uitvoert op het gebied van betaaltelevisiefraude. Naast Nederland zijn ook Frankrijk, Duitsland, Bulgarije, Griekenland en Italië bij de actie betrokken.

"We verspreiden dit nieuws in een vroege fase om deze praktijken niet verder te verspreiden. De operatie is op dit moment nog gaande."

Belangrijke rol Nederland

Het is niet voor het eerst dat Nederland betrokken is bij fraude met betaaltelevisie. In april dit jaar bleek al dat IT-bedrijf Woldstream uit Naaldwijk een grote rol speelde in de illegale televisiewereld in Italië.

De Italiaanse stichting die de rechten van content-makers beschermt schatte dat alleen al 4,6 miljoen Italianen op een illegale manier naar sportwedstrijden kijkt.

Nederland is vatbaar voor dit soort criminaliteit, omdat we hier veel servercapaciteit hebben. Ook hebben we als Europese internethub een goede infrastructuur.

Vanwege de enorme capaciteit van de bedrijven die serverruimte aanbieden, is het bovendien lastig de criminelen eruit te vissen. Bovendien is het controleren lastig omdat providers het verkeer van klanten ook niet mogen inzien, zo zei een manager van het bedrijf uit Naaldwijk destijds.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore