Ga naar de inhoud
Doodgeschoten

Geliquideerde advocaat Derk Wiersum 'stond altijd de underdog bij'

Derk Wiersum

De vanochtend geliquideerde Derk Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces tegen Ridouan Taghi, de meestgezochte crimineel van Nederland. Wiersum is niet de eerste uit de omgeving van Nabil B. die is vermoord. Zijn broer Reduan werd in maart vorig jaar neergeschoten in Amsterdam-Noord.

Wiersum was afgelopen maart voor zichzelf begonnen. Tot september 2017 had hij een advocatenkantoor samen met Bart Stapert. Stapert nam vorig jaar afscheid van de advocatuur om aan de slag te gaan als rechter, zijn collega Wiersum nam de verdediging van B. over. "De moord op Reduan was een wake-upcall. Iedereen kon opeens een doelwit worden", zei Stapert nadien in een interview met de Volkskrant. Overigens had zijn baanwisseling niets te maken met een gevoel van dreiging en onveiligheid, aldus de oud-advocaat tegen de Volkskrant.

Underdog

In een twee jaar oude bedrijfsvideo zei Wiersum dat hij (toen nog) 'huis-tuin-en-keukenstrafzaken' in Nederland deed. En in een interview met Advocatenblad uit 2017 vertelde Wiersum over zijn keuze voor het strafrecht. "Ik sta altijd de underdog bij. De verdachte is nu eenmaal een underdog die vecht tegen het systeem. Die heeft een advocaat verschrikkelijk hard nodig."

Behalve strafrechtadvocaat was Wiersum ook plaatsvervangend rechter in de regio Zeeland-West-Brabant en hij zette zich als penningmeester van een stichting in voor terdoodveroordeelden.

Uitstekend advocaat

De 44-jarige Wiersum stond er goed op bij zijn collega's. Rechters, officieren van justitie, collega-advocaten, gerechtsbodes, iedereen mocht hem graag. Ze noemen aimabel, sympathiek, gedreven, integer en een uitstekend advocaat.

Ook misdaadverslaggever John van den Heuvel reageerde geschokt op Wiersums dood. "Het grijpt me zeer aan dat iemand wordt vermoord omdat hij gewoon zijn werk doet. Het geeft opnieuw aan hoezeer de reikwijdte van georganiseerde misdaad wordt onderschat. Weer is een grens overschreden. Een hele trieste dag. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden."

Waar gaat liquidatiezaak met Nabil B. om? Dit is wat je moet weten

01:52
Het is een van de grootste liquidatiezaken van Nederland: het Marengo-proces.
Geschokte
Lees ook:
Geschokte reacties na moord op advocaat: 'Kundige collega, maar bovenal echtgenoot en vader'

Wiersum stond Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo. De bende rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks moorden en pogingen daartoe in de onderwereld. Taghi geldt als hoofdverdachte en is de meest gezochte man van Nederland. Het Openbaar Ministerie loofde eerder 100.000 euro uit voor de gouden tip die naar hem leidt.

Diep geraakt, maar niet verbaasd

De familie van kroongetuige Nabil B. laat weten diep geraakt te zijn door de liquidatie van Wiersum, maar is niet verbaasd. "We hebben politie en OM van meet af aan gewaarschuwd dat iedereen die bij dit proces betrokken is, gevaar loopt. Een aanslag op een officier zou een volgende stap kunnen zijn", zegt een familielid tegen De Telegraaf.

Volgens een familielid van Nabil B. is het Openbaar Ministerie tekortgeschoten. "Als je het traject van een kroongetuige ingaat, dan moet je bij deze specifieke criminele organisatie uit dit liquidatieonderzoek weten welke strategie je kiest. En daar hoort maximale beveiliging bij. Ze hebben het bij mijn broer onderschat en nu weer."

Politie Amsterdam over liquidatie advocaat

01:47