Ga naar de inhoud
Kroongetuige

Advocaat Nabil B. op straat geliquideerd in Amsterdam

Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Beeld © Lorenzo Derksen

De advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum (44), is vanochtend doodgeschoten in Amsterdam. Dat meldt de politie. De man werd vanochtend in de woonwijk Buitenveldert aan de Imstenrade neergeschoten.

Politie
Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog:
Politie roept op: 'Al heb je klein beetje informatie, het kan belangrijk zijn'

Het gebeurde iets na half acht vanochtend, vlakbij het huis van de advocaat. Er is nog geprobeerd de man te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Wiersum laat twee jonge kinderen en een echtgenote achter.

Dader gevlucht

De politie is een groot onderzoek gestart. De dader, van tussen de 16 en 20 jaar oud, zou te voet gevlucht zijn in de richting van de Van Boshuizenstraat.

Omwonenden zeggen tegen RTL Nieuws dat ze drie schoten hebben gehoord. "Het is doodstil nu op straat, zijn auto staat nog te knipperen." 

 

Nabil B., verdachte in een Utrechtse liquidatiezaak, is kroongetuige in de zaak tegen Ridouan Taghi. Hij sloot vorig jaar een deal met justitie. B. zou verklaard hebben over moorden die hij zelf heeft begaan, maar ook over zijn opdrachtgevers. Een paar dagen geleden zei Nabil B. plotseling het contract met justitie op.

Broer ook doodgeschoten

Vlak nadat bekend werd dat Nabil B. kroongetuige was geworden, werd in maart vorig jaar ook al zijn broer Reduan doodgeschoten.

Waar gaat liquidatiezaak met Nabil B. om? Dit is wat je moet weten

01:52
Het is een van de grootste liquidatiezaken van Nederland: het Marengo-proces.

Strafrechtadvocaten zijn verslagen

Strafrechtadvocaten reageren verslagen op het nieuws. De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) laten in een persbericht weten 'geschokt' te zijn. "De NOvA is geschokt dat een advocaat in uitoefening van zijn functie is geliquideerd. We leven mee met nabestaanden en volgen het onderzoek op de voet."

Advocaat Sidney Smeets heeft veelvuldig samengewerkt met de advocaat. "We zijn geschokt hierdoor. Ik was onderweg naar Almelo vanochtend toen mijn moeder belde en  vroeg of het wel goed met mij ging, omdat er iemand was doodgeschoten. Dit is echt schokkend." 

'Het grijpt me zeer aan'

John van den Heuvel laat in een reactie weten: "Ik ben diep geschokt door deze aanslag, die alle kenmerken heeft van een nieuwe wraakactie vanwege de verklaringen van de kroongetuige tegen Ridouan Taghi.  Het grijpt me me zeer aan dat iemand wordt vermoord omdat hij gewoon zijn werk doet. Het geeft opnieuw aan hoezeer de reikwijdte van georganiseerde misdaad wordt onderschat. Weer is een grens overschreden. Een hele trieste dag. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden." 

Advocaat Bart Swier zegt ook geschokt te zijn. "Een vriendelijke en kundige advocaat maar bovenal een echtgenoot en vader."

Het advocatenkantoor Ficq van Bénédicte Ficq schrijft in een reactie: "Met grote ontsteltenis en afschuw hebben wij kennis genomen van het gewelddadig overlijden van onze gewaardeerde collega Derk Wiersum. Onze gedachten gaan uit naar zijn jonge gezin en andere dierbaren."