16 kippen op m2

AH kip heeft niet 'meer ruimte', Albert Heijn is daarom Liegebeest van het jaar

18 september 2019 07:05 Aangepast: 18 september 2019 16:54
Kippenvlees in de koeling van de Albert Heijn. Beeld © ANP

Albert Heijn heeft de titel Liegebeest 2019 verworven. De supermarkt misleidt klanten door op de AH kip de tekst te zetten: 'meer ruimte', vindt Wakker Dier.

De supermarkt was door dierenrechtenorganisatie Wakker Dier genomineerd voor deze titel. Dit jaar brachten 19.000 mensen hun stem uit, van wie er 7000 Albert Heijn kozen.

De uitverkiezing is 'een duidelijk signaal aan Albert Heijn dat zijn klanten geen mooie PR-praatjes slikken', aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Haar club organiseert de Liegebeestverkiezing al elf jaar.

16 kippen op een vierkante meter

Volgens Wakker Dier hebben de kippen bij Albert Heijn de minste ruimte, met zestien kippen op een vierkante meter. "Zonder daglicht", aldus de organisatie. Bij Jumbo-kippen is het volgens Wakker Dier 13 en bij biologisch 10 per vierkante meter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Albert Heijn 'wint' Liegebeest 2017 voor serranoham

Met de 'wedstrijd' wil Wakker Dier bedrijven aanpakken die consumenten om de tuin leiden als het gaat om dierenwelzijn. "Toen alle supermarkten in 2016 stopten met plofkip, hebben zij allemaal hun eigen ‘kip-concepten’ opgesteld. Albert Heijn zette vergeleken met haar concurrenten de kleinste stappen. Zelfs Aldi geeft de kippen meer ruimte."

'Zelfs kippen Aldi hebben meer ruimte'

AH neemt de titel over van de Rabobank, die vorig jaar met afstand won met een reclame waarin de organisatie volgens Wakker Dier deed 'alsof ze de voedingssector gaat verduurzamen, terwijl de bank in werkelijkheid miljarden euro’s investeerde in plofkippen, megastallen en fastfoodketens'.

In 2017 kreeg Albert Heijn de prijs ook al, omdat de supermarkt in een artikel over serranoham een foto liet zien van varkens in de wei.

Albert Heijn noemt de nominatie 'een vervelend misverstand bij Wakker Dier'. Volgens een woordvoerster bedoelt AH met de tekst op de verpakking dat de kippen meer ruimte hebben ten opzichte van een aantal jaren geleden. "Niet in vergelijking met de concurrentie. Bij andere supermarkten is het niet veel anders. Daar zitten misschien 15 kippen op een vierkante meter."

Hoeveel kippen op de vierkante meter?

De maximale bezetting van een stal met vleeskippen wordt niet gerekend in kippen, maar in kilo per vierkante meter. In Nederland is dit 42 kilo per vierkante meter. Dat komt volgens Wakker Dier neer op 19 a 20 kippen op één vierkante meter. "Afhankelijk van hoe zwaar ze zijn als ze geslacht worden."

Een biologische kip leeft met tien kippen op een vierkante meter, waarbij de dichtheid uitkomt op 21 kilo per vierkante meter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore