Lovende kritieken

Overtuigende start Ajax: 'Jacht op nieuwe droom ingezet'

18 september 2019 03:06 Aangepast: 18 september 2019 07:09
De spelers van Ajax vieren de 3-0 tegen Lille.

Ajax begon de groepsfase van de Champions League gisteravond overtuigend met een overwinning op het Franse Lille OSC (3-0). Na afloop waren er lovende kritieken, ook al was er volgens velen zelfs nog ruimte voor verbetering.

De Amsterdammers wonnen in de Johan Cruijff Arena door doelpunten van Quincy Promes, Edson Álvarez en Nicolás Tagliafico. Ook de Franse bezoekers kregen een aantal flinke mogelijkheden, maar stuitten telkens op doelman André Onana. Uiteindelijk kwam de zege voor de ploeg van Erik ten Hag nooit echt in gevaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ajax rekent in eerste groepsduel simpel af met Lille

Promes bracht Ajax op voorsprong met een kopdoelpunt. "Niet een van mijn beste kwaliteiten", zei de aanvaller voor de camera van Veronica. "Maar het was een goede bal, hij kwam goed op mijn hoofd." De international vond dat zijn ploeg af en toe slordig was geweest. "We moeten een wedstrijd uitspelen en de tegenstander geen kans meer geven."

'Op de rem trappen'

Ook coach Ten Hag vond dat zijn team beter kon dan het gisteravond liet zien. "Mijn spelers hebben ontzettend veel geldingsdrang", zei de winnende trainer. "We hebben veel spelers die graag snel richting het doel willen. Maar er zijn momenten dat je op de rem moet trappen en de bal langer in de ploeg moet houden. Anders maak je de tegenstander ook sterker."

Erik ten Hag tijdens de wedstrijd tegen Lille. Erik ten Hag tijdens de wedstrijd tegen Lille.

Volgens aanvoerder Dusan Tadic had Ajax ondanks de 3-0 niet zijn beste wedstrijd gespeeld. "Soms moeten we beter druk zetten. En bij counters van de tegenpartij moeten we slimmer zijn, soms een overtreding maken als dat nodig is." Toch was de spits tevreden met het resultaat. 

Overigens was Tadic tijdens de wedstrijd betrokken bij een opvallend moment. Na de 1-0 van Promes juichte de aanvoerder iets te enthousiast en gaf hij ploeggenoot David Neres een klap in het gezicht. Om het goed te maken, gaf Tadic de Braziliaan een kus op de 'zere plek'.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geniaal: Tadić slaat Neres en zegt sorry met een kusje

Uitblinker Hakim Ziyech zei te hebben genoten van de wedstrijd tegen Lille. "Hier zijn we voetballer voor geworden." Ook keek de linkspoot alvast vooruit naar het duel met PSV van komend weekend. "We moeten dat duel wel als een ontmoeting in de Champions League benaderen."

Kritieken Nederlandse kranten 

De ochtendbladen schrijven over een overtuigende start van de Champions League-campagne voor Ajax. De Volkskrant toonde zich vooral onder de indruk van middenvelder Lisandro Martinez. "De Argentijn paart overzicht aan hardheid, diepte aan rust, flair aan inzet. Zijn passing is formidabel." 

De krant concludeert: "Ajax begon overtuigend en vol vuur aan het avontuur dat ogenschijnlijk nooit zo mooi kan zijn als vorig seizoen. Het Europese seizoen is als een zoektocht naar de vakantieliefde van vorig jaar."

"Ajax speelde als een hecht geheel", zag het AD, "waar spelers voor elkaar vuile meters wilden maken, om eenmaal in balbezit elkaar weer snel op te zoeken. En met individuen die zich opnieuw vol vernuft en klasse aan de wereld toonden."

'Aantrekkelijkheid vorig seizoen'

De Telegraaf zag bij vlagen voetbal dat de Amsterdammers vorig seizoen lieten zien in de Champions League, toen de halve finale van het toernooi werd gehaald. "Met fases evenaarden de Ajacieden het niveau en de aantrekkelijkheid van vorig seizoen in het kampioenenbal. De jacht op een nieuwe droom is ingezet. Eentje die moet leiden tot minimaal een evenaring van de halve finale vorig seizoen."

Ajax speelt zijn tweede wedstrijd van de groepsfase op 2 oktober in en tegen Valencia, dat gisteravond verrassend won bij Chelsea. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cillessen met Valencia langs Chelsea

Acht Lille-supporters een nacht vast in Amsterdam

Acht supporters van de Franse voetbalclub Lille OSC die gistermiddag in Amsterdam werden aangehouden, moesten de nacht doorbrengen in hechtenis. Ze worden verdacht van openbare geweldpleging op het metrostation Strandvliet. De overige 295 supporters zijn aan het eind van de avond heengezonden, meldt de Amsterdamse politie. In totaal werden gisteren 303 Franse supporters in Amsterdam aangehouden. Zij waren niet aanwezig bij het duel van hun club tegen Ajax. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeker 100 Lille-supporters gepakt in Amsterdam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore