Logistieke puzzel

Kleine kinderen en ook nog sporten? Jazeker, vier keer per week, zegt Ruud

18 september 2019 06:02 Aangepast: 18 september 2019 07:20
Vader en fanatiek hardloper Ruud tijdens een avondloop in Leiden. Beeld © Eigen foto

Je werkt, zorgt voor de kleine kinderen die door je huis rennen, houdt het huishouden min of meer draaiende. En dan ook wekelijks sporten? Nee, dat laatste krijgen veel ouders met jonge kinderen niet voor elkaar. Ook voor vader Ruud Vrijenhoek (34) blijft het een logistieke puzzel. Toch loopt hij vier keer in de week hard. "Tja, als je een marathon wil lopen, moet je wel."

De cijfers uit het vandaag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau laten het duidelijk zien: slechts 12 procent van de mensen die regelmatig sporten zijn ouders met jonge kinderen. Qua sportiviteit moeten we het toch hebben van de alleenstaanden (21 procent) en de Nederlanders met een relatie, maar zonder kinderen (36 procent).

Rennen op papadag

Ruud Vrijenhoek kan zich die tijd nog wel herinneren dat hij bij die 36 procent hoorde. "Twee of drie keer in de week trainen en op zaterdag een wedstrijd. Dat leverde wel wat spanning op thuis toen er een kleintje kwam. Ik bleef doorvoetballen, maar mijn ex wilde natuurlijk dat ik ook weleens thuis was."

Inmiddels is Ruud gescheiden en deelt hij de zorg over zijn dochtertje van 4. Tijd vrijmaken voor sport is veel moeilijker dan vroeger. "Vandaag heb ik mijn papadag, dan breng ik mijn dochtertje naar school, ga ik lekker lopen, snel douchen en haal ik haar daarna weer op." 

Ook als het keihard regent

Ruud, leraar van groep 5/6, is nu zo’n twee jaar aan het hardlopen. Hij traint inmiddels vier keer in de week, de afstanden verschillen een beetje. "Mijn coach is mijn stok achter de deur. Ze maakt schema’s. Als het keihard regent, zijn er weinig mensen die zeggen: ja, lekker lopen. Maar als het woensdagochtend is, moet ik gewoon."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet je aan de linker- of rechterkant van de weg hardlopen?

Het hardlopen wordt ook steeds leuker, vindt hij, en de ene na de andere marathon dient zich aan. "Met komende november op Terschelling erbij heb ik in een jaar tijd vier marathons in de planning staan. In maart wil ik een dikke PR lopen in Barcelona. Misschien hierna wel triatlons."

Niet zonder hulp

En waar laat hij zijn dochter dan tijdens al die trainingen? "Als ze bij mij is in het weekend, dan springt mijn moeder veel in. 'Kom haar maar brengen', zegt ze vaak als ik haar bel. Ook blijft mijn vriendin weleens thuis zodat ik even kan hobbelen. Zondag ga ik pas 's avonds laat, dan ga ik pas lopen als mijn dochter bij haar moeder is."

Ja, je moet wel wat mensen om je heen hebben die willen helpen, erkent Ruud. Zijn zwager heeft wat anders bedacht. "Als hij op zondag lange afstanden gaat lopen, neemt hij zijn tweeling mee in de wagen. Heeft mijn zusje ook even haar handen vrij."

‘Heb je gewonnen, papa?’

De dochter van Ruud vindt het gelukkig prachtig, zo'n sportende papa. "Ze denkt dat ik elke keer dat ik weg ben een wedstrijd loop. Heb je gewonnen, papa, vraagt ze dan. Ik kan haar nog niet goed uitleggen dat je eerst moet trainen voor je een medaille krijgt."

Waarom sport de één wel en de ander niet?

Dat heeft het Sociaal Cultureel Planbureau onderzocht. Mensen met een hoge opleiding, een goed inkomen, een goede gezondheid en een huis zonder kleine kinderen zijn vaker sportievelingen dan hun tegenpolen. Ook belangrijk: als mensen het verbeteren van hun gezondheid en conditie door te sporten belangrijk vinden, is de kans groter dat ze actief zijn.

Laagopgeleiden zijn een aandachtspunt, zegt onderzoeker Annet Tiessen-Raaphorst van het SCP. "Zij zijn over het algemeen een stuk ongezonder en krijgen eerder last van chronische aandoeningen, waardoor hun kwaliteit van leven minder is. Denk aan diabetes, vormen van kanker, dementie." 

Ook bij ouders van jonge kinderen valt winst te halen. Tiessen-Raaphorst: "Kinderen moeten het goede voorbeeld krijgen. Het gedrag van ouders werkt door in verschillende generaties."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wel trouwen, niet samenwonen: 'Het houdt de relatie fris'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore