Koopkracht

Maatregelen Prinsjesdag: dit zijn de voorspellingen voor jouw portemonnee

17 september 2019 16:59 Aangepast: 15 september 2020 09:44

Hoeveel geld hou jij volgend jaar over? De voorspellingen daarover zijn vandaag, op Prinsjesdag, weer gepubliceerd door het Centraal Planbureau (CPB). Bekijk hier hoe gezinnen als het jouwe het volgens de ramingen gaan doen in 2020.

De voorspellingen van het CPB worden door voorlichtingsorganisatie Nibud gebruikt om voor allerlei voorbeeldgezinnen te berekenen wat zij volgend jaar overhouden. De cijfers van het Nibud staan in onderstaande tool. Kies de gezinssituatie die het meest op die van jou lijkt, dan zie je wat er voorspeld wordt voor gezinnen als het jouwe.

Bron: Nibud. Werkt de tool niet goed? Klik hier om hem in een nieuw scherm te openen.

Let wel: het is lastig om met de voorspelling van het CPB iets over jouw specifieke gezin te zeggen. Ze gaan over doorsnee gezinnen binnen een bepaalde groep. Individuele veranderingen zoals een nieuwe baan, een huwelijk of scheiding of een grote aankoop worden niet meegenomen, terwijl juist dit soort veranderingen een grote invloed hebben op hoeveel je overhoudt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De belangrijkste maatregelen uit de Miljoenennota en de gevolgen voor jouw portemonnee

Wel zeggen de cijfers van het CPB iets over het kabinetsbeleid: als de regering besluit om bijvoorbeeld belastingen te verlagen, dan zie je dat terug in de koopkrachtramingen. Ook worden de effecten van het beleid op verschillende groepen duidelijk, zoals werkenden of gepensioneerden. 

De voorspelling laat dus zien hoe de keuzes van het kabinet gezinnen zoals de jouwe raken, terwijl jouw specifieke situatie heel anders uit kan pakken. Zoals de Koning het vanmiddag in zijn Troonrede mooi samenvatte: "De levens van ruim 17 miljoen individuele Nederlanders passen niet in een mal. […] Geen enkel leven voegt zich naar de mediaan van een statistisch model."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore