Prinsjesdag

Baard van koning is blijvertje: 'Minder kaaskop, veel mannelijker'

17 september 2019 15:12 Aangepast: 17 september 2019 15:30
De baard van de koning is een blijvertje

Nu de koning ook op Prinsjesdag met een behaard gezicht verscheen, is de baard echt een blijvertje. De reacties zijn overwegend positief, ook van kenners. "Met de baard straalt onze koning veel meer kracht en mannelijkheid uit." Maar wat betekent het veranderende uiterlijk voor de beeltenis op munten en postzegels?

Heeft de koning nog zijn baard of niet? Naast de jurk van koningin Máxima, waren de ogen ook vooral daar op gericht.En jawel: voor het eerst heeft koning Willem-Alexander de Troonrede voorgelezen mét baard. 

Echt een blijvertje

De koning verscheen in augustus al met een rossige baard. Toen leek het nog een vakantiebaardje. "Maar de baard is nu toch echt een blijvertje", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus. 

"En als je de reacties ziet, lijkt de baard best goed in de markt te liggen. Op sociale media zijn de reacties overwegend positief."

'Fan'

Ook kenners zijn fan van de baard. Zoals barbier Rogier uit Bussum. Hij is 16 jaar barbier en heeft veel verstand van baarden. "Je ziet bij de koning dat de baard nog niet zo lang staat. Hij is nog kort, maar het staat de koning zeker zeer goed. Het is een mooie baard en hij is heel goed verzorgd. De baard maakt hem mannelijker, hij straalt meer kracht uit."

De barbier heeft nog wel een tip: "De haren op zijn wang moet hij netjes bijhouden, op de kin mag de koning zijn baard nog wat laten groeien"

Koning en koningin tijdens de Troonrede. Koning en koningin tijdens de Troonrede.

Nieuwe munt?

Wat de baard verder betekent voor bijvoorbeeld onze munten of postzegels? Als het aan het ministerie van Financiën ligt, blijft de rossige haargroei op euro’s voorlopig buiten beeld. "Voor onze betaalmunten zijn geen protocollen voor de afbeelding van de vorst", weet Sander Paulus.

"Wel wordt de afbeelding zo nu en dan aangepast als de vorst bijvoorbeeld zichtbaar ouder wordt. Er wordt zo veel mogelijk naar een passende beeltenis van de vorst gezocht."

Maar voordat de koning met een baard op onze betaalmunten staat, zal er nog wel even contact met de vorst worden gezocht, verwacht Paulus. "Want misschien is de baard er volgende week wel weer af."

Trendvolger

Sommige kenners noemen de koning een trendvolger: Prins Constantijn, de broer van Willem-Alexander, werd al eerder gespot met gezichtsbeharing. 

De Noorse kroonprins en Spaanse koning hebben ook een baard. Anderen verwijzen naar grootvader Bernhard, de koningen Willem I, II en III en ook Willem van Oranje: zij hadden ook een baard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning voor het eerst tijdens officiële werkdag met 'vakantiebaard'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore