Intocht in Apeldoorn

Alleen roetveegpieten tijdens landelijke intocht en Sinterklaasjournaal

17 september 2019 10:30 Aangepast: 17 september 2019 14:01
Roetveegpiet Beeld © ANP

Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas zullen er dit jaar voor het eerst alleen roetveegpieten meelopen. Dat meldt de NTR. Ook tijdens het Sinterklaasjournaal zullen er geen pieten meer te zien zijn 'die helemaal zwart zijn'.

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar op zaterdag 16 november plaats in Apeldoorn. Een woordvoerder van de NTR laat weten dat er vorig jaar nog enkele volledig zwartgeschminkte roetveegpieten te zien waren. "Maar dit jaar dus niet meer. De stap die we nu hebben gezet is de uitkomst van een geleidelijke ontwikkeling, die een aantal jaren nodig heeft gehad."

Afgestemd met gemeente

De NTR heeft met de gemeente Apeldoorn afgestemd dat bij de landelijke intocht van Sinterklaas uitsluitend roetveegpieten zullen worden ingezet die niet volledig zwart geschminkt zijn. De gemeente laat weten: "De afgelopen jaren zagen we ook in Apeldoorn een geleidelijke verandering in het uiterlijk van Piet. Dit maakt dat wij geen moeite hebben met het volgen van de ontwikkeling die de NTR voorstaat."

De omroep introduceerde in 2014 de roetveegpiet en heeft vanaf dat moment het aantal volledig zwart geschminkte Pieten geleidelijk afgebouwd.

Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) noemt het vandaag een 'historische dag'. "Dit is een dag waar veel zwarte mensen in dit land op hebben gewacht. Ik denk dat dit heel erg moeilijk is geweest voor de NTR om dit besluit te nemen, het vergt moed om de knoop door te hakken."

'Ga ook door als er agressieve reacties komen'

"Ik kan dit alleen maar toejuichen en ik hoop dat iedereen dit zal omarmen. Maar ook als er agressieve reacties komen, hoop ik dat ze ermee doorgaan en dat ze zich niet laten tegenhouden."

Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet

Het einde van de volledige zwarte piet in het Sinterklaasjournaal, betekent ook het einde van acteur Maarten Wansink in het programma. Hij was sinds 2001 de Huispiet. "Ik ben er niet meer bij, mijn rol is eruit", zegt de acteur. "Ik was de laatste zwarte piet." 

'Jammer'

De beslissing afscheid te nemen van Huispiet, die de sleutels van het grote Pietenhuis beheert, is 'een tijdje geleden' al genomen. Wie de knoop doorhakte, doet er volgens Wansink niet toe. Wel zegt hij het jammer te vinden dat hij de rol niet meer vertolkt.

Huispiet Maarten Wansink Huispiet Maarten Wansink

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore