Jaar na stintongeluk

4000 knuffels wachten in dozen, ook daar moeten nabestaanden Oss over nadenken

20 september 2019 12:03 Aangepast: 20 september 2019 12:16
De bloemen- en knuffelzee bij de spoorwegovergang in Oss. Beeld © ANP

Ze waren voor velen hét beeld van het vreselijke treinongeluk in Oss: de duizenden knuffels in de bloemenzee bij de bewuste spoorwegovergang. Nu, een jaar na het drama, wachten ze in dozen op een nieuwe bestemming. De families van de omgekomen kinderen mogen daarover besluiten, zodra ze daaraan toe zijn.

De dagen na het drama in Oss werden het er meer en meer. Nu liggen die ruim 4000 knuffels in dozen in een loods op de gemeentewerf. "De knuffels zijn van de families en we zijn nog in gesprek over wat ermee mogelijk is", zegt een woordvoerder. Er is al eens kort over gesproken, maar nog geen beslissing genomen. 

Als heel Nederland meeleeft

Dat soort dingen, daar moet je dus als nabestaande over nadenken als jou iets gebeurt waarna heel Nederland met je meeleeft. Voor Theo Vermeulen is dat een bekend gegeven, hij was jarenlang landelijk coördinator familierechercheurs bij de nationale politie. De vertrouwenspersonen voor nabestaanden.

'Knuffels en brieven kun je niet wegdoen'

"Je ziet het bij grote gebeurtenissen, bij MH17, het drama met de Stint, verkeersongelukken. Misschien gebeurt het ook wel bij die woningbrand van afgelopen weekend. Er ontstaan herdenkingsplaatsen waar naast bloemen heel vaak knuffels worden neergezet. Vooral als er kinderen betrokken zijn. Een beertje als symbool van medeleven."

Net als in Oss ontstaat zo'n herdenkingsplaats vaak op een openbare plek en ontfermt de gemeente zich over de bloemen, brieven, kaarten en andere spullen. Vermeulen: "Bloemen verwelken, dus heeft de gemeente een duidelijke reden om die op een gegeven moment te verwijderen. Knuffels en brieven kun je natuurlijk niet zo weg doen. Zeker omdat de nabestaanden die in sommige gevallen willen hebben."

Knuffels met een smetje

Sommige gemeentes verzamelen de brieven in een plakboek, weet Vermeulen. Zo worden ze onderdeel van het condoleanceregister dat aan de familie wordt gegeven. Knuffels zijn wat ingewikkelder. "Als het zo'n enorme hoeveelheid is als in Oss, blijft de gemeente vaak eigenaar. In sommige gevallen zullen nabestaanden enkele knuffels willen hebben. Voor de rest wordt een goede bestemming gezocht."

Dat zijn vaak kinderziekenhuizen of andere goede doelen, zegt de familierechercheur. "Een plek waar behoefte is aan knuffels en waar die zorgvuldig kunnen worden overgedragen. Daar wordt verder meestal weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Je wil als kinderziekenhuis geen knuffel met het predicaat 'MH17', 'zedenzaak' of 'dodelijk ongeluk'. Daar wil je kinderen en hun familie niet mee belasten. Om wel aan de wens van de nabestaanden te kunnen voldoen, gebeurt zoiets in stilte."

'Stille tochten zijn lastig'

Medeleven tonen en verdriet uiten, gebeurt ook vaak met een stille tocht. Buurten of scholen nemen vaak dat initiatief.

Dat vindt familierechercheur Vermeulen 'een lastige'. "Nabestaanden hebben daar soms moeite mee, maar worden er dan toch in meegezogen. Zij voelen de druk om aanwezig te zijn, van mensen die het hartstikke goed bedoelen. Maar lang niet elke nabestaande wil meedoen. Sommigen doen het zelfs alleen omdat de omgeving het graag wil. Dan heb ik het gehad, dan is het klaar, denken ze. Dan kan ik daarna weer nee zeggen."

Zo werkt het uiteindelijk ook vaak, is Vermeulens ervaring. "Na zo'n tocht sluiten ook de condoleanceregisters en merk je dat de nabestaanden wat rust krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bestuurster stint Oss 'opgelucht en geëmotioneerd' na verklaringen getuigen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore