Cold case

Carolijn werd in 2005 in Blaricum gekneveld en gestoken, overvaller nu in Brazilië voor rechter

16 september 2019 16:02 Aangepast: 16 september 2019 16:26
Beeld © Privéfoto.

In Brazilië staat vandaag de man voor de rechter die veertien jaar geleden een woning overviel in Blaricum. Carolijn kreeg daarbij een pistool tegen haar hoofd en werd in haar hand gestoken. Door het werk van een coldcaseteam kan de zaak nu worden afgesloten. "Eindelijk gerechtigheid."

Dat is het gevoel dat vandaag bij Carolijn overheerst: gerechtigheid. Want het kon toch niet zo zijn dat de man die haar veilige omgeving zo hardhandig wist binnen te dringen, zijn hele leven lang vrij kon rondlopen? "Het mocht gewoon niet ongestraft blijven."

18 augustus 2005, 15:00 uur

Carolijn kan het zich nog haarscherp herinneren. Op 18 augustus, veertien jaar geleden, zat ze thuis even te bellen met een vriendin. De schilder was net weg, maar de muren waren nog kletsnat. Daarom stond de deur open die middag. 

Foto's uit het dossier van Carolijn. Foto's uit het dossier van Carolijn.

Uit het niets kwam een man haar huis binnengelopen. Hij droeg een masker en had een pistool in zijn hand. "What do you want", riep Carolijn nog. Maar hij reageerde niet. De telefoon werd uit Carolijns hand geslagen en ze werd vastgebonden aan haar stoel. Haar mond werd afgeplakt met tape.

Gevecht met overvaller

De overvaller ging naar boven, waar de man van Carolijn een dutje deed. "Dat was eigenlijk het enige moment waarop ik echt bang was. Ik kon namelijk niet roepen dat hij eraan kwam, ik kon mijn man niet waarschuwen." Boven ontstond een gevecht tussen de twee waarbij het masker van de overvaller werd afgetrokken. In de tussentijd wist Carolijn zichzelf los te rukken.

De mannen vielen van de trap en daar zag Carolijn wie er schuil ging achter het masker: het was de man van haar schoonmaakster. "Hij zag dat ik hem herkende, toen schrok hij heel erg en wilde hij vluchten." 

'Jij gaat er gewoon aan'

Maar Carolijn dacht nog maar één ding: "Jij gaat er gewoon aan. De rollen waren vanaf dat moment omgedraaid en ik rende achter hem aan. Uiteindelijk wist hij ergens een mes te pakken en heeft hij me in mijn hand gestoken." De man wist uiteindelijk te ontkomen. Carolijn bleef met haar man bebloed achter. 

Carolijn werd vastgebonden en in haar hand gestoken. Carolijn werd vastgebonden en in haar hand gestoken.

Ondanks dat Carolijn de overvaller herkende, wist de man veertien jaar lang uit handen van de politie te blijven. Hij bleek via Portugal naar Brazilië te zijn gevlucht. "Al die jaren heb ik contact gehouden met de rechercheur. Op een gegeven moment kwam hij naar me toe en zei hij: we gaan het onderzoek heropenen. Daar was ik heel erg blij mee. Iemand die zo met andermans leven omgaat, mag niet ongestraft verder met zijn eigen leven in een ander land."

Wat is een cold case?

Een cold case is een onopgeloste moord, doodslag of een zeer ernstig delict waarop een gevangenisstraf van 12 jaar of meer staat. Een cold case kan op elk moment opnieuw door de politie worden opgepakt als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

In Nederland zijn zo'n 1774 cold cases. Aan 143 zaken wordt op dit moment gewerkt.

De cold case van Carolijn werd in 2015 heropend. De rechercheurs gingen opnieuw op zoek naar de overvaller en kwamen erachter dat de man inmiddels in Brazilië woont. De informatie en het bewijs uit het dossier werd anderhalf jaar geleden overgedragen aan de Braziliaanse autoriteiten. Omdat Brazilië geen mensen uitlevert aan Nederland, wordt de man daar berecht. 

Carolijn had vooral in het begin veel last van de overval. "Ik schoof stoelen voor deuren, alle ramen moesten altijd dicht zijn. Ik dacht echt: dit mag me nooit meer overkomen. Maar ik voelde me gelukkig nooit een slachtoffer. Ik was meer een leeuwin die vocht voor zichzelf en haar gezin."

Zaak afsluiten

Door de berechting kan Carolijn de zaak vandaag eindelijk afsluiten. "Ik hoop dat hij zich nu realiseert wat hij heeft gedaan. Ik heb altijd met een open einde rondgelopen, maar vandaag kan ik het dichtknopen. Hoe fijn is dat."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore