Half miljard tekort

'Gemeenten kunnen niet meer betalen voor het zwembad of de muziekles'

16 september 2019 05:39 Aangepast: 16 september 2019 07:16
Beeld © ANP

Nederlandse gemeenten komen de komende vier jaar ongeveer een half miljard euro tekort. Er zijn steeds meer taken bijgekomen, maar de gemeenten ontvangen te weinig geld van het Rijk om alles uit te voeren. In de aanloop naar Prinsjesdag, luiden de gemeenten de noodklok.

"In elk gemeentehuis wordt nagedacht over de noodzakelijke bezuinigingen", zegt Paul Depla, burgemeester van Breda en voorzitter van de G40, het stedennetwerk van veertig grote en middelgrote steden, tegen het AD.

"Er wordt bijvoorbeeld nagedacht over het schrappen van muziekles, het sluiten van sportvoorzieningen, het beperken van het onderhoud van de openbare ruimte en lastenverhoging."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dure zwembadkaartjes schrikken gezinnen af

Buiten de Randstad

De hardste klappen vallen in gemeenten buiten de Randstad, zoals Leeuwarden, Nijmegen, Enschede, Groningen en Breda. Dat komt omdat die steden een centrumfunctie vervullen voor de regio, zegt de Groningse wethouder Paul de Rook.

"Het kan niet zo zijn dat op rijksniveau meer dan 10 miljard euro overblijft, terwijl wij moeten nadenken over het sluiten van zwembaden en bibliotheken. Dan maak je als overheid een heel slechte beurt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore