Ga naar de inhoud
Geen inspraak

'In beroep gaan tegen windmolenparken is altijd kansloos'

Het is zo goed als zinloos bezwaar te maken tegen de komst van een windmolenpark, stelt Hart van Nederland. Wie bezwaar maakt, krijgt eigenlijk nooit gelijk.

Uit analyse van 86 uitspraken van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, blijkt dat er in maar vier zaken daadwerkelijk geen windmolens zijn geplaatst. En in die vier gevallen is de plaatsing van de molens bovendien nog niet eens definitief van de baan.

'Op verkeerde gronden'

"Burgers maken bezwaar op verkeerde gronden. Als de vergunning er ligt maakt het niet uit of jij last hebt van slagschaduw of geluidsoverlast", zegt Sanne Akerboom, onderzoekster aan de Universiteit Utrecht, tegen het nieuwsprogramma.

Dit wordt de grootste windmolen ter wereld (en hij komt in Nederland)

01:37
Op de Maasvlakte wordt gewerkt aan de allergrootste windmolen van Nederland. Verslaggever Bart Reijnen nam een kijkje.

Zij schreef een proefschrift over 'burgerparticipatie in de energietransitie' en komt tot de conclusie dat burgers geen inspraak hebben op de besluitvorming rondom windmolenparken. Je kunt alleen op bestuurlijke gronden bezwaar aantekenen en dat snappen burgers niet. Daarom voelen ze zich gefrustreerd en niet gehoord."

Geen wet voor draagvlak

Dat werd ook al eerder duidelijk uit de toelichting van een uitspraak van de Raad van State, die de bezwaren tegen een park in Groningen van tafel veegde. Er is geen wet die bepaalt dat een besluit pas mag worden genomen als daarvoor voldoende draagvlak bestaat, stond er onder meer in de toelichting van de uitspraak te lezen. 

Raad
Lees ook:
Raad van State: windmolenpark in Groningen mag er komen

Kans op succes nihil

Volgens Akerboom kan beroep bij de Raad van State alleen slagen als er een procesfout is gemaakt en dat maakt de kans op een succesvolle procedure vrijwel nihil.