Niet naar bodem gezakt

Urn met as aangespoeld op strand: 'We betreuren dit zeer'

15 september 2019 14:25
De aangespoelde urn. Beeld © Leen van Duijn.

De urn die vrijdag aanspoelde op het strand van Katwijk en werd gevonden door een strandjutter, had moeten zinken in zee. "We zijn hier heel erg van geschrokken en betreuren dit zeer", zegt een woordvoerder van het bedrijf Aqua-Omega, verantwoordelijk voor de asverstrooiing.

De urn is van een familie die afgelopen donderdag op zee afscheid nam van hun dierbare. De as was in een speciale opblaasbare urn gedaan die had moeten zinken en binnen enkele dagen op had moeten lossen. 

Niet geschikt

De familie had deze urn meegekregen van een uitvaartorganisatie die ervan uitging dat deze geschikt zou zijn voor de zee, zegt de woordvoerder van Aqua-Omega. "Maar dit blijkt dus niet het geval te zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer urn met as aangespoeld op strand van Katwijk: 'Trieste zaak'

Volgens strandjutter Leen van Duijn die de vondst deed, begon het op de dag hard te waaien waardoor de urn vermoedelijk niet heeft kunnen zinken. Vorig jaar ontdekte Van Duijn drie urnen in korte tijd.

Alsnog plekje op zee

De familie is inmiddels ingelicht door Aqua-Omega. "We zijn op dit moment met ze in overleg over hoe en wanneer de as van hun dierbare alsnog zijn plekje krijgt op zee." 

Om te voorkomen dat dit nog een keer kan gebeuren, gaat Aqua-Omega voortaan alleen werken met gecertificeerde zee-urnen. "We zullen de nabestaanden daar uitgebreid over informeren op het moment dat er een uitvaart besproken wordt." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mysterie rond aangespoelde urnen opgehelderd: 'Dit is verschrikkelijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore