Expeditie van 9 dagen

Vrijwilligers duiken 2500 kilo troep op uit de Noordzee

15 september 2019 13:46 Aangepast: 15 september 2019 14:22
Rommel van de MSC Zoe, opgevist van de zeebodem. Beeld © RTL Nieuws / Hans Schutte

Tijdens een negendaagse duikexpeditie hebben vrijwilligers in totaal 2500 kilo troep uit de Noordzee gehaald. Vanmiddag kwam een schip dat daarvoor was gebruikt, aan in de haven van Scheveningen.

Een team van vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon heeft onder meer kleding, keukengerei, reiskoffers, vloerkleden, speelgoed en auto-onderdelen geborgen. 

Oude wrakken

De expeditieleden vertrokken vorige week zaterdag. Ze doken tussen Ameland en Schiermonnikoog, vooral bij oude wrakken. Die zijn hotspots voor afval, zegt een woordvoerder.

Van de 2500 kilo geborgen afval is volgens de stichting 500 kilo afkomstig van containers die de MSC Zoe begin dit jaar kwijtraakte. Volgens de stichting toont dit aan dat opruimen nog steeds kan. Als dat verder niet gebeurt, is de angst dat het afval verder onder het het zand verdwijnt.

De Stichting benadrukt verder dat het afval in zee afbreekt tot microplastics, wat door allerlei organismen wordt opgenomen en zo ook in onze voedselketen terecht komt.

14 expedities

Naast de 500 kilo troep is er dus in totaal 2000 kilo aan oude visnetten geborgen. Deze zijn een gevaar voor vissen, kreeften en krabben die er verstrikt in raken.

De stichting heeft in acht jaar tijd 14 expedities uitgevoerd. In totaal zijn 6700 duiken op 160 wrakken gemaakt, waarbij 60.000 kilo aan visnetten en lood van wrakken is gehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grootschalige berging zeecontainers boven Wadden gestopt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore