Hoop op minder recidive

Jeugdgevangenissen op de schop: belangrijke rol voor familie

14 september 2019 22:55 Aangepast: 14 september 2019 23:04
Archieffoto Beeld © ANP

Jongeren die in een jeugdgevangenis terechtkomen, gaan na hun vrijlating steeds vaker de fout in. Om dat tegen te gaan, komt er een nieuwe aanpak: zware gevallen komen in een specialistische voorziening, de lichtere in een kleinschalige locatie. In alle gevallen moet de familie mee in de behandeling.

Nu draait de behandeling voornamelijk om het kind dat in de fout is gegaan en komt iedereen die jeugdgevangenis krijgt opgelegd in hetzelfde regime terecht, maar dat gaat veranderen, meldt het tv-programma Nieuwsuur.

Licht vergrijp

Wie een licht vergrijp heeft gepleegd en weinig risico vormt voor de omgeving, kan een plek krijgen in een kleinschalige opvang. Dat is bijvoorbeeld een gewoon huis in een wijk, waar meerdere jongeren zitten.

Zij gaan overdag naar school of naar hun werk. Ook kunnen ze makkelijker contact met hun familie onderhouden, omdat de voorzieningen vaak dichter in de buurt van hun huis zijn, vertelt de directeur justitiële inrichtingen, Angelique Koevoets, in het programma: "Als de dingen die wel goed gaan in je leven gewoon kunnen doorgaan, dan is dat bewezen effectief. Dan krijg je minder recidive."

Drugs en alcohol

Dat betekent niet dat de jongeren kunnen doen wat ze willen. 's Avonds worden de jongeren bijvoorbeeld ingesloten en ze worden getest op drugs en alcohol.

'Geen luilekkerland': het leven in een justitiële jeugdinrichting

Zo ziet het leven er nu uit in een justitiële jeugdinrichting.

Jongeren die een zwaar delict hebben gepleegd, gaan naar een specialistische voorziening die vaak verder van huis staat. Die heeft zoals de jeugdgevangenissen nu een hoog hek en zware beveiliging. Datzelfde geldt voor de jongeren die een PIJ-maatregel, ook bekend als jeugd-tbs, krijgen opgelegd. Maar ook voor hen geldt dat er verschillende niveaus van vrijheid komen om zo de kans op herhaling te verkleinen.

Familie betrekken

Een ander groot verschil met nu is dat de families van de jongeren meer betrokken worden bij de behandeling. "Als een jongere een misdrijf begaat, dan is dat niet zomaar ineens gekomen", zegt klinisch psycholoog Kees Mos van de zwaarbewaakte jeugdgevangenis Teylingereind tegen Nieuwsuur.

"Maar thuis zijn er bijvoorbeeld vaak verwijten, beschuldigingen en frustraties. Daar is men steeds verder uit elkaar gegroeid." Door familietherapie moet de relatie met de familie worden verbeterd, zodat jongeren na hun straf een goed vangnet hebben.

Wanneer de veranderingen in de jeugdzorg moeten ingaan, meldt Nieuwsuur niet. De Tweede Kamer debatteert later deze maand over de nieuwe plannen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore