Inventarisatie

'Honderden veteranen leven in daklozenopvang of op straat'

14 september 2019 13:40 Aangepast: 16 september 2019 11:55
Een daklozenopvang in Den Haag (archiefbeeld). Beeld © ANP

Vermoedelijk honderden veteranen in Nederland leven op straat of in de daklozenopvang, zegt het Leger des Heils tegen de Volkskrant.

Het Leger des Heils hield onlangs een inventarisatie onder medewerkers om dakloze ex-militairen beter in beeld te krijgen. Daaruit bleek dat tientallen veteranen een beroep doen op de opvang. "We vermoeden dat het werkelijke aantal in de honderden loopt", zegt directielid kapitein Harm Slomp.

De Volkskrant voerde gesprekken met hulpverleners, advocaten, veteranen en het Leger des Heils. Het dagblad concludeert dat bij zeker tientallen veteranen 'ernstige psychische problemen' zijn geopenbaard, waarmee ze 'niet adequaat worden geholpen'.

'Welzijn trekken wij ons aan'

Minister Ank Bijleveld van Defensie laat tegenover de krant weten dat het bekend is dat er 'een kleine groep' veteranen is bij wie de zorg 'niet aanslaat of die zorg mijden'. "Het welzijn van deze groep trekken wij ons aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal daklozen in Nederland in tien jaar tijd verdubbeld

Het Veteraneninstituut bevestigt tegenover RTL Nieuws het beeld dat sommige veteranen zorg mijden. Volgens dit instituut ondervindt ongeveer 15 procent van de in totaal 110.000 veteranen na terugkeer van een uitzending lichte tot meer heftige gevolgen. "Ongeveer 4000 mensen, 3 tot 4 procent, kampen met ernstige klachten, hebben hulp nodig en krijgen dat ook", zegt kolonel Ludy de Vos. "Maar we weten ook dat we niet iedereen in beeld hebben en kunnen helpen."

Passen niet in reguliere zorg

Een groot probleem is, zegt De Vos, dat er in Nederland weinig ontmoetingsplaatsen zijn waar veteranen 'met elkaar en met de samenleving' hun verhalen kunnen delen. "Maar we kunnen ook niet iedereen helpen omdat sommigen daar bewust voor kiezen of niet bekend is waar ze zijn. Bovendien is het zo dat veteranen niet altijd in de reguliere zorg passen. Ze weten niet altijd dat er een apart loket is, en gemeenten weten dat ook niet. Dus daar valt nog een wereld te winnen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore