Ga naar de inhoud
Drie gevallen bekend

Ook in Nederland vreemde klachten na gebruik e-sigaret

Beeld © Getty Images

Ook in Nederland hebben mensen kwalen opgelopen door vermoedelijk het gebruik van de elektronische sigaret. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) aan Nieuwsuur.

De vereniging heeft deze week een enquête uitgezet onder de 1100 leden. Binnen drie dagen kwamen er drie meldingen binnen.

"Het gaat om drie mensen die vooraf geen grote longziekte hadden", zegt voorzitter Leon van der Toorn die denkt dat er mogelijk nog meer meldingen binnenkomen.

Nog nooit iets gemankeerd

"Een patiënt had e-sigaretten gebruikt van zijn dochter en is heel snel daarna bloed gaan ophoesten, terwijl hij aan zijn longen nog nooit iets gemankeerd had. Een andere oorzaak voor de problemen werd niet gevonden."

Ook in de andere twee gevallen is 'de waarschijnlijkheid heel groot dat het gebruik van de e-sigaret ermee te maken had', zegt Van der Toorn.

Grote
Lees ook:
Grote zorgen Nederlandse longartsen over e-sigaret na doden in Amerika

Directe aanleiding voor de enquête is het aantal mysterieuze ademhalingsziektes in de Verenigde Staten die aan het gebruik van e-sigaretten worden toegeschreven. Zes patiënten zijn overleden.

"We hopen door ons onderzoek meer patronen te ontdekken en zo te zien wat er hier aan de hand is", aldus Van der Toorn. "Het kan zijn dat het om andere problemen gaat. Daarom is er meer onderzoek nodig."

Zes
Lees ook:
Zes doden na gebruik e-sigaret in VS: moeten Nederlanders zich zorgen maken?

In de VS lijden op dit moment honderden mensen aan een onbekende longziekte die waarschijnlijk samenhangt met het gebruik van een e-sigaret. Het gaat om vaak jonge, voorheen gezonde mensen. 

Tot op heden lijkt het vooral in Amerika een probleem te zijn. Tot gisteren waren in Europa geen ziektegevallen bekend. "We stellen in Nederland vrij strenge eisen aan de e-sigaret", zei Esther Croes van het Trimbos Instituut eerder deze week.

Vloeistoffen

Wat er in de VS precies aan de hand is, is onduidelijk. Mogelijk zijn vloeistoffen die op straat zijn gekocht het probleem. Een deel van de mensen in de VS werd ziek nadat ze een e-sigaret hadden gerookt waar THC-olie in de vloeistof zat. "Die stof is in Nederland officieel verboden."