Veiligheidsrisico's

Kabinet sloeg Amerikaanse hulp met Syriëgangers af

13 september 2019 19:06 Aangepast: 13 september 2019 19:08
Syrische vluchtelingen in een opvangkamp. (Archieffoto). Beeld © ANP

Nederland heeft een aanbod van de VS afgeslagen om te helpen met het terughalen naar Nederland van tien Nederlandse vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen.

De Nederlandse regering weigert zich in te spannen voor Nederlanders die vastzitten in Syrië, ook voor vrouwen en kinderen, ook al had de rechtbank dat eerder wel opgedragen.  Als reden geeft minister Ferd Grapperhaus steeds op dat Nederland geen functionarissen gevaar wil laten lopen door ze naar het onveilige gebied te sturen. 

Ook andere bezwaren

Daar zou geen sprake van zijn als de Amerikanen helpen, zoals eind juni door Washington werd aangeboden. Maar volgens Grapperhaus zijn er nog andere bezwaren. Zo zou er moeten worden samengewerkt met lokale 'separatistische' groeperingen, waarmee hij op de Koerden in Syrië doelt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders richten stichting op om Syriëgangers en kinderen terug te halen

Dat brengt weer 'risico’s met zich mee in de relaties met landen in de regio', schrijft de minister. Turkije en de Koerden leven op zeer gespannen voet met elkaar.

Veiligheidsrisico's

Ten slotte merkt Grapperhaus op dat zelfs als de Syriëgangers veilig naar Nederland kunnen worden gehaald en achter de tralies belanden, ze ook na hun straf een gevaar kunnen vormen.

"Eenmaal terug in Nederland kunnen uitreizigers na detentie ook een bijdrage leveren aan de vorming van nieuwe jihadistische netwerken", aldus de minister. "Dit alles laat zien dat het terughalen van uitreizigers de nodige veiligheidsrisico’s met zich meebrengt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland onderzoekt terugkeer vrouwelijke Syriëgangers en kinderen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore