Vast in Thailand

Procedure gestart: terugkeer coffeeshophouder Van Laarhoven stap dichterbij

13 september 2019 18:03 Aangepast: 13 september 2019 18:06
Johan van Laarhoven komt aan bij de rechtbank in Bangkok Beeld © MGR

De kans dat coffeeshophouder Johan van Laarhoven naar Nederland komt, is weer gegroeid. De procedure voor de overlevering van Van Laarhoven is gestart, heeft minister Ferd Grapperhuis bekendgemaakt.

Grapperhaus reisde vorige maand af naar Thailand om bij zijn ambtgenoot te pleiten voor de vrijlating van Van Laarhoven, die daar is veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen. De minister liet na afloop weten dat er bij de Thaise autoriteiten sprake was van een 'positieve grondhouding'.

'Goede sfeer tijdens overleg'

Ook in de brief die hij vanmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, benadrukt Grapperhaus 'de goede sfeer' in het overleg met zijn Thaise collega. "Aan beide zijden is er de intentie om deze bijzondere zaak binnen de kaders van de geldende wet- en regelgeving tot een goed einde te brengen."

Politiek verslaggever Roel Schreinemachers: "Nu de procedure gestart is, is de terugkeer van Van Laarhoven weer een stap dichterbij. Wel moet nog worden afgesproken onder welke voorwaarden hij naar Nederland komt en hoe lang hij hier nog vast moet zitten. Eerder werd al duidelijk dat Van Laarhoven waarschijnlijk niet meteen bij terugkeer een vrij man zal zijn." 

De Thaise vrouw van Van Laarhoven zit ook vast, maar kan als niet-Nederlander geen aanspraak maken op zo'n regeling. Zij heeft wel een veel kortere straf dan haar man opgelegd gekregen, en komt mogelijk 'spoedig in aanmerking' om vervroegd vrij te komen.

Hoe groot de kans is dat de procedure voor Van Laarhoven een succes is, en hoeveel tijd die in beslag zal nemen, kon het ministerie niet zeggen.

'Bedankt, minister'

Eerder liet Van Laarhoven al weten dankbaar te zijn voor de hulp van de minister. "Ik wil dit moment aangrijpen om minister Grapperhaus te bedanken voor zijn hulp en wat hij in Thailand heeft proberen te bereiken", schreef hij op een briefje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Coffeeshophouder Van Laarhoven in briefje: 'Bedankt, minister'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore