Niet naar bodem gezakt

Weer urn met as aangespoeld op strand van Katwijk: 'Trieste zaak'

13 september 2019 17:20 Aangepast: 13 september 2019 17:38
Op het strand van Katwijk is een urn aangespoeld. Beeld © Leen van Duijn

Strandjutter Leen van Duijn heeft op het strand van Katwijk een urn met as gevonden. De urn hoort in de zee op te lossen, maar is aangespoeld op het strand. Hoe dat kon gebeuren, is onduidelijk. Leen: "Ik denk dat ze niet ver genoeg de zee op zijn gegaan."

Het is niet de eerste keer dat Leen een urn vindt op het strand. Vorig jaar spoelden er maar liefst drie urnen aan in korte tijd. Ze waren van een schip gevallen, terwijl het de bedoeling was dat de as zou worden uitgestrooid. 

'Trieste zaak'

"En nu is het weer raak", vertelt Leen aan RTL Nieuws. "Dit mag gewoon niet op het strand terecht komen. Ik ben al veertig jaar jutter en zag dit gelukkig vorig jaar voor het eerst. Toen was het een fout van een Duits bedrijf. Maar het is een trieste zaak dat dit nu weer gebeurd." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Mysterie rond aangespoelde urnen opgehelderd: 'Dit is verschrikkelijk'

Vanmorgen reed Leen over het strand richting Noordwijk toen hij al verschillende dingen op het strand zag liggen. "Eerst zag ik bloemen, rozen en kransen die waren aangespoeld", vertelt hij. "Dat zie je op zich wel vaker, maar dat er ook een urn bij ligt, dat hoort echt niet."

Urn hoort naar bodem te zakken

Tot zijn verbazing was dat dit keer wel het geval. "Het lijkt erop dat er gisteren een verstrooiing op zee is geweest. De urn, die oplosbaar is, hoort dan naar de bodem te zakken en daar te vergaan. Maar 's middags begon het heel hard te waaien. Het heeft denk ik niet de kans gekregen om te zinken."

En dat lijkt volgens Leen op een fout van het uitvaartbedrijf. "Asverstrooiingen mogen wel op zee, maar moeten dan op minimaal 20 kilometer van de kust plaatsvinden. In verband met de vaartijd gebeurt dat niet altijd en ik denk dat dat gisteren ook niet is gebeurd. Als je dan het weer tegen hebt, gaat het fout."

Opnieuw uitstrooien

Leen hoopt dat de familie van de overledene de urn herkent, zodat de as alsnog uitgestrooid kan worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore