Ga naar de inhoud
Nederland

Boeren zijn blik in de wei zat: dodelijk voor koeien en kost miljoenen

Je denkt er misschien niet meteen aan als je een blikje in de berm ziet liggen, maar jaarlijks overlijden er naar schatting duizenden koeien omdat ze per ongeluk fijngemalen zwerfafval binnenkrijgen. De boeren zijn het zat, en roepen op tot actie, want het kost ze jaarlijks tien tot zestien miljoen euro.

Veehouder Niels Wassenaar is op die manier één van zijn 75 koeien verloren. "De koe werd heel ziek en had zoveel pijn dat de veearts hem moest euthanaseren", vertelt hij.

De oorzaak was scherp-in: een scherp stuk blik in de maag van de koe. "We zitten met ons bedrijf aan een toeristische weg. Toeristen gooien de blikken in de berm, en die eten mijn koeien op."
 

Maaimachine hakt blik in stukjes

Het gaat dan niet om hele blikken maar stukjes blik. Die komen in het gras terecht nadat een maaimachine over een blik is heengereden. De koe eet het vervolgens op.   

Omdat de maag van de koe beweegt kunnen die scherpe stukken ook andere organen beschadigen. Daar kan de koe aan overlijden.

Scherp-in

Dierenarts Leen Stam komt het een paar keer per maand tegen dat een koe lijdt aan scherp-in, de medische term voor het verschijnsel. "Vaak staat een koe met een kromme rug en is de mest slecht verteerd, dus daar kunnen we het uit afleiden."

Maar of blik altijd de oorzaak is, is lastig te zeggen. "Het kan ook door een scherp stuk hout of plastic komen. Maar er liggen veel blikjes in de berm, dus de kans dat het daardoor komt is groot."

Statiegeld op blik

Volgens een ruwe schatting van de Wageningen Universiteit en Research blijkt dat er jaarlijks naar schatting 12.000 koeien letsel oplopen door het eten van blik, en er ongeveer 4.000 aan overlijden. In totaal zijn er in Nederland 3,8 miljoen runderen.

De kosten voor de gehele veehouderij als gevolg van zwerfafval zijn naar schatting tussen de 10,4 en 16 miljoen euro. Melkveehouders en veeartsen pleiten daarom voor statiegeld op blik, zodat het hopelijk minder vaak in hun weiland terechtkomt.