Meerdere doden

Noodweer in Spanje: 'Nog nooit zoiets meegemaakt'

13 september 2019 16:44 Aangepast: 13 september 2019 16:54
De Nederlander Arie Lengkeek en de ravage in het dorp Ontinyent. Beeld © Arie Lengkeek / EPA

Het is ongekend noodweer in het zuidoosten van Spanje, in een gebied dat geliefd is bij toeristen. In de streek waar Valencia en Alicante liggen, is code rood afgekondigd voor extreem weer. Er vielen vier doden. Het ging eerder deze week al een keer enorm tekeer. "Het was echt heel erg."

Er is in de regio een recordhoeveelheid regen gevallen, tot 300 liter water per vierkante meter. Tientallen mensen moesten worden gered door hulpverleners. 

'Het was gewoon een waterval'

De Nederlander Arie Lengkeek heeft een Bed and Breakfeast in het getroffen gebied, zo'n 80 kilometer van Valencia. "Het is echt een ravage", zegt hij.

"Woensdagavond waren we net klaar met het diner voor onze gasten. Het begon rond 0.30 uur zwaar te onweren en te stormen. Er kwam heel veel regen. Ik heb nog nooit zoveel regen meegemaakt. Het was gewoon een waterval, die uit de lucht kwam.

De getroffen regio. De getroffen regio.

Het bleef de hele nacht regenen, vertelt de Nederlander. "Iedereen was onrustig. Het was echt heel erg." 

Een lager gelegen dorp, Ontinyent, werd nog zwaarder getroffen. Een lokale rivier trad volledig buiten de oevers. "Het water stond in de huizen tot aan de eerste verdieping. Door de kracht van de stroming werden auto's meegesleurd en werden muren omvergeblazen."

Grote modderpoel

De regio is veranderd in een grote modderpoel. Het is een complete ramp voor veel mensen, zegt Lengkeek, die zelf ook 'veel angst' had.

Er worden opnieuw hevige regenbuien verwacht. "Het is nog zeker niet voorbij hier. Het kan weer heel hevig zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore