Weggefietst van begeleiders

Politie: ontsnapte tbs'er aangehouden

13 september 2019 16:17 Aangepast: 13 september 2019 20:50
Harry van E. Beeld © Politie

Harry van E., de 42-jarige tbs'er die gisteren tijdens begeleid verlof ontsnapte, is gevonden. Dat laat de politie via een bericht op Facebook weten. De man werd aangehouden in het Zeeuwse Rilland.

"Hij was daar op een camping herkend op basis van de opsporingsfoto", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. "De aanhouding is zonder problemen verlopen." Het OM zegt niet te weten wat hij in de afgelopen 24 uur gedaan heeft.

De man werd in 2013 veroordeeld voor het misbruik van zes meisjes die niet ouder waren dan acht jaar. Hij kreeg een celstraf van twee jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. De rechter stelde daarnaast vast dat het recidiverisico groot is. In januari van dit jaar bepaalde de rechter nog dat zijn tbs moest worden verlengd.

Weggefietst van begeleiders

Gisteren wist de man tijdens zijn verlof in de buurt van Malden weg te fietsen op een zwarte mountainbike van zijn begeleiders. Daarna was hij nog gezien in het Limburgse Gennep, waar hij rond 15.30 uur nog gepind had. Vanaf daar ontbrak ieder spoor van de man.

Uit het vonnis

De rechter zei in 2013 bij de veroordeling van de verdachte tot tbs met dwangverpleging dat hij het 'als zijn taak ziet om een maximale waarborg aan de samenleving te bieden dat er geen nieuwe slachtoffers gemaakt worden'.

In het vonnis staat onder meer:

"De rechtbank stelt vast dat verdachte wat betreft het leggen van contact met minderjarige meisjes een ontwikkeling heeft doorgemaakt. Hij wordt, zo bevestigt hij zelf ook, planmatiger en sluwer. In het verleden wilde verdachte eerst een vertrouwensband met een slachtoffer opbouwen. Daarvan is nu geen sprake meer. Een vluchtig en ongezien moment is voldoende voor verdachte om toe te slaan. Verdachte maakt een plan en creëert hierbij mogelijkheden om zijn fantasieën uit te voeren. Onduidelijk is hoe zijn fantasieën zich verder zullen ontwikkelen."

Volgens het Openbaar Ministerie waren de vijf slachtoffers en hun familieleden op de hoogte gebracht van de ontsnapping.

Eerdere ontsnapping

Twee weken geleden ontsnapte uit de Nijmeegse kliniek ook een tbs'er door uit een raam te stappen en daarna over een hek te klimmen. Deze man werd nog dezelfde dag teruggevonden in de omgeving.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore