Onbegrip

Woede om uitspraak minister Bruins over depressies jongeren

13 september 2019 14:54 Aangepast: 13 september 2019 18:56
Minister van Zorg Bruno Bruins Beeld © ANP Foto

Zorgminister Bruno Bruins heeft zich woede en onbegrip op de hals gehaald. Hij zei vanochtend over depressies dat jongeren minder op tablets en telefoons moeten kijken en dat zijn kinderen 'ook wel eens depressief zijn als ze een slecht cijfer op school halen'.

De minister deed zijn uitspraken vandaag bij de Troonrede van kinderkoning Yusuf. Die riep op om meer te doen voor depressieve jongeren.

Volgens Het Parool antwoordde de minister daarop dat het een belangrijk thema is. Hij voegde daar aan toe "Ik ben geen arts, maar misschien is wat minder op telefoons en tablets kijken een begin?" Ook zei Bruins dat zijn eigen kinderen ook wel eens depressief zijn, als ze een slecht cijfer halen op school.   

Een van de twitteraars die fel van leer trekt tegen de minister is Zjos Dekker. "Dit is spelen met levens. Hij zet depressie weg als een keuze, dat is het niet, het is een ziekte", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Dekker kan het weten. Ze slikt zelf antidepressiva en haar broer maakte een einde aan zijn leven vanwege een depressie. "Als hij zich alleen rot voelde vanwege een slecht cijfer, dan had ik hem wel kunnen redden." 

Basiskennis

Het steekt Dekker dat de minister niet beter weet. "Het is zijn portefeuille! Het is echt basiskennis dat je hiermee mensen kan beschadigen. Tegen de minister zou ik willen zeggen: kom eens langs bij de GGZ-instelling waar ik op dit moment werk." 

Veel twitteraars verbazen zich over het feit dat de minister eigenlijk niet op de hoogte is van wat een depressie inhoudt. 'Ik schrik hier een beetje van' en 'weet die man wel wat depressie is?' vragen mensen zich af. 

Social media juist goed

Zjos Dekker is niet alleen verbaasd over de uitspraak van Bruins dat zijn kinderen wel eens depressief zijn van slechte cijfers. Ook het feit dat hij zegt dat minder gebruik maken van telefoons en smartphones een goed begin zou zijn stoort haar. "Dat kun je toch niet in het algemeen zeggen? Sommige mensen worden misschien agressief van schietspellen, maar de meeste niet. Zo heb ik juist heel veel aan Twitter. Ik kan dan vertellen wat ik meemaak, dat vind ik fijn. En andere mensen halen weer steun uit wat ik vertel."   

Excuses

Bruno Bruins maakte na de ministerraad excuses voor zijn uitspraken van eerder vandaag. "Sorry, ik heb niemand willen beledigen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze jongeren starten een online platform met informatie over psychische problemen

De stichting MIND, die mensen met depressieve klachten ondersteunt, zegt dat er onrust is ontstaan over de uitspraken van de minister.

De hulporganisatie wil nog niet specifiek op de uitspraken van Bruins reageren. Jongeren met problemen kunnen voor advies terecht bij MIND/Korrelatie.  

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113

Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore