Haaksbergen

Vijf jaar na monstertruckdrama moet Mario D. definitief de cel in

13 september 2019 12:29 Aangepast: 13 september 2019 13:51
Ooggetuigen worden gehoord door de politie na het monstertruckdrama. Beeld © ANP

De monstertruckbestuurder die in Haaksbergen drie mensen doodreed, moet de cel in. Mario D. heeft zijn cassatieverzoek ingetrokken en daarmee wordt de eerdere uitspraak van het hof definitief. Tot opluchting van slachtoffers en nabestaanden.

De Hoge Raad bevestigt aan RTL Nieuws het bericht van RTV Oost dat D. eind augustus zijn cassatieverzoek heeft ingetrokken. 

"Eindelijk gerechtigheid", zegt een van de slachtoffers tegen de regionale omroep. Letselschadeadvocaat Yme Drost, die tientallen slachtoffers en nabestaanden bijstaat, zegt dat mensen blij zijn dat er duidelijkheid is en rust is. "Want iedere keer dat het in de media komt, worden er allerlei gevoelens opgerakeld." 

Stuntshow

Vijf jaar geleden reed Mario D. in een grote zogenoemde monstertruck tijdens een stuntshow in Haaksbergen. Hij vloog uit de bocht en reed het publiek in. Er kwamen drie mensen om het leven, onder wie een 5-jarig jongetje, Tim.

Ook raakten er 23 mensen gewond en waren er vele ooggetuigen. Uit technisch onderzoek bleek dat de 53-jarige Mario D. niet of nauwelijks heeft geremd en zijn voertuig niet onder controle had. D. was onvoorzichtig en nalatig en was zich 'als professional' bewust van de risico's toen hij richting het publiek reed, besloot het hof. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoger beroep: 15 maanden cel voor monstertrucker Mario

'Verschrikkelijk erg'

D. kreeg twee keer een celstraf van vijftien maanden. In de rechtbank zei hij drie jaar geleden dat het hem heel erg speet. "Ik kan moeilijk uitdrukken hoe verschrikkelijk erg ik het vind.''

"Misschien verzacht het voor slachtoffers en nabestaanden dat mijn leven een nachtmerrie is geworden."

Slachtoffers van het drama vertellen hun verhaal.

'Ik slaap slecht.'

Cassatie

D. besloot in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Tot de rechter een definitief besluit had genomen, hoefde hij niet de cel in. 

Dat verandert nu D. zelf dat cassatieverzoek heeft ingetrokken. Of hij nu echt al vast zit, dat weet de Hoge Raad niet. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) zegt hierover: "In het algemeen is het zo dat iemand een brief thuis krijgt en zich dan moet melden op een bepaalde tijd bij de gevangenis."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Monstertruckbestuurder Mario D. betuigt spijt: 'Ik vind het verschrikkelijk erg'

'Enorme opluchting' 

De nabestaanden en slachtoffers van het drama zouden deze week via Slachtofferhulp te horen hebben gekregen over het besluit van D. Een van hen sprak van een 'enorme opluchting'. "We waren er al op voorbereid dat bij een cassatieverzoek het nog vele jaren kon duren voor Mario eindelijk de cel in zou gaan." 

Het monstertruckdrama legde eerder al bloot dat alle betrokkenen bij de organisatie te weinig oog hebben gehad voor de veiligheidsrisico's. Dat concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een kritisch onderzoeksrapport, dat in mei 2015 werd gepubliceerd.

Volgens internationale richtlijnen mocht er bijvoorbeeld geen publiek staan in de rijrichting van de stunt

Wat houdt cassatie precies in?

Dit gebeurt er tijdens een strafzaak

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore