Interview

Agent aangevallen in trouwstoet: 'Alsof mijn hoofd uit ging'

13 september 2019 10:04 Aangepast: 14 september 2019 21:21
Agent De Jonge vertelt aan presentator Eva Jinek hoe hij werd aangevallen. Beeld © Screenshot Jinek / NPO

Voor het eerst vertelde agent Gert Jan de Jonge gisteren bij talkshow Jinek hoe hij bij een trouwstoet een klap op zijn hoofd kreeg. Hoe hij daarna bewusteloos was. En hoe hij door niemand werd geholpen.

Er gewoon even langsgaan, dat was het idee dat Gert Jan de Jonge had toen hij op 30 augustus een melding kreeg. Er was een trouwstoet op de Maasboulevard in Rotterdam. De auto's van de uitgelaten bruiloftsgasten blokkeerden vier rijstroken en mensen zouden op de daken van hun voertuigen zitten.

"Dat is gevaarlijk, ik reed toevallig al in de buurt dus ging effe langs", vertelde de politieagent gisteren bij Eva Jinek aan tafel

Harde muziek

Dat was dus toch niet 'effe'. "Ze waren een feestje aan het vieren op de weg, de muziek stond keihard. Ik zei: 'Jongens, muziek uit, auto in en doorrijden, lekker naar jullie eigen feestje'." 

Het leek even alsof de mensen gehoorzaamden, tot er een auto vlak langs De Jonge raasde. "Het was duidelijk de bedoeling om mij te intimideren, ik dacht: hier moet ik wat mee." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agent neergeslagen bij controle trouwstoet in Rotterdam

Weer stil

Bovendien stond een eindje verderop de stoet weer stil. Weer blokkeerden de auto's de weg. "Ik zei: 'Jongens, ik heb jullie net gewaarschuwd, mag ik jullie rijbewijs, jullie gaan een bekeuring krijgen'." 

Ze wilden hun rijbewijs niet geven. Dus De Jonge nog een keer: 'Jongens, luister, doe het nou maar, anders moet ik jullie gaan vorderen en dat kan vervelend aflopen, want dan moet ik jullie aanhouden'. Intussen had Gert Jan de meldkamer al opgepiept, 'mag ik er een autootje bij?' 

Gert Jans vrouw deed oproep

De vrouw van agent Gert Jan de Jonge deed twee weken geleden een oproep aan de dader: "Jij, die van achteren mijn man neersloeg, wees alsjeblieft een echte man. Je hebt je feestje gehad. Meld je."

Ze deed haar verhaal anoniem aan RTV Rijnmond. "Hoe kan je in vredesnaam een feestje vieren als je weet waar jouw feestje toe geleid heeft?" 

Lef

"Ze waren al met 40 tegen 1. Had op het minst het lef gehad om van de voorkant te komen. Ze hadden het echt wel gewonnen, hoor, met zo'n meerderheid."

Ze schetst een beeld van haar man, die in de filmpjes van het incident te zien is als een zwarte vlek die roerloos in het gras ligt. "Weet je, die zwarte vlek is een man, een papa van drie kinderen. Iemand die de afgelopen jaren enorm hard gewerkt heeft."

Toeterend en feestend door de stad: zo werkt een trouwstoet

Voor inwoners van grote steden is het een bekend beeld: een lange trouwstoet met tientallen auto's. Maar waar rijden ze naartoe en waarom wordt er zo veel getoeterd?

In de boeien

In totaal heeft De Jonge naar eigen zeggen vijf keer om een rijbewijs gevraagd en de man is drie keer door De Jonge gevorderd. "Hij wilde niet meelopen naar mijn auto, hij stond voor me, dus ik heb hem in de boeien geslagen."

En toen kwam-ie: de knal. Van achteren, in zijn nek, vermoedelijk door iemand uit de stoet. "Ik zag het niet aankomen, ik heb ook niets met die jongen te maken gehad", zegt De Jonge. "Ik vind het een verschrikkelijk laffe droeftoeter." 

Beelden

Een paar seconden was de agent bewusteloos, zo valt te zien op videobeelden die omstanders met hun smartphone maakten, daarna krabbelde hij weer op. De trouwstoet vertrok, de bruidegom riep nog iets van 'kankerlijer' naar De Jonge. 

Qua lichamelijke klachten leek het de eerste dagen na de aanval mee te vallen, vertelt De Jonge. "Ik stond nog stijf van de adrenaline." Maar toen hij op zondagochtend in de kerk zat, werd het hem te veel. "Alsof mijn hoofd uit ging. Ik begon te zweten, niets kwam meer binnen."

Kwalijk

Een hersenschudding, was de conclusie van de huisarts, dus bedrust in een prikkelarme, donkere kamer.

Het ergste vindt De Jonge nog dat zijn kinderen het ook hebben meegekregen. "Dat neem ik die lui wel echt kwalijk. Mijn zoon van 8 is al een paar keer met een smoesje naar mijn kamer toe gegaan. Zogenaamd omdat hij last had van zijn teen, maar eigenlijk om te checken of papa nog wel wakker is."

En de oudste van 11 heeft gevraagd of dit nu vaker gebeurt, of er geen mensen met messen achter containers zitten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Identiteit bekend van één voortvluchtige verdachte uit Rotterdamse trouwstoet

Getuigen

Wat De Jonge dan doet, vraagt Jinek aan hem. "Zeggen dat dat niet zo is. Er zijn een paar van dit soort mensen maar de meeste mensen zijn niet zo." 

Er zijn nog geen mensen opgepakt. De bruidegom is even vastgehouden maar is daarna vrijgelaten. "Op beelden zie je vrouwen om me heen staan, ik hoop dat ze dit programma kijken", zegt De Jonge. "Ik hoop dat ze dan denken: ik meld het bij de politie. Dat kan gewoon anoniem." 

Ondertussen focust De Jonge zich op het herstel, terwijl zijn collega's het onderzoek uitvoeren. "Ik probeer af en toe langs te gaan op het bureau vanaf volgende week. Tot het weer goed genoeg gaat om lange dagen te maken. Ik ga het wel zien." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore